Галина Проців про Перший Форум Євромайданів 11-12 січня 2014, Харків

ІСТОРІЯ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ та ЄВРОМАЙДАНУ

Перший Форум Євромайданів, 11-12 січня 2014 р. м. Харків.

Порядок денний був ухвалений в резолюції прийнятій на Всеукраїнській конференції Євромайданів в Києві 27 грудня 2013.
 1) Розробка плану дій щодо встановлення в Україні відповідальної демократії.
 2) Створення механізмів координації дій та зв’язку між Євромайданами
 3) Безпека та правовий захист Євромайданів
 4) Система матеріального забезпечення існування Євромайданів
 5) Інтелектуальна та мистецька співпраця Євромайданів
 6) Координація інформаційної політики. Спільна інформаційна політика
 7) Система громадянської освіти на Євромайданах
 8) Різне
5 січня в Бережанах були обрані делегати на Перший Всеукраїнський Форум Євромайданів в Харкові. Ними стали: Петро Гончар – Секретар Бережанської міської ради, Галина Проців – викладач і еколог, Володимир Якимів – громадський діяч. Водієм у нас був Петро Осадца. Також пан Петро був активним учасником усіх інформаційних заходів Форуму. Разом з нами на Форум їхали делегати з Бучача та Монастириська.
По дорозі у Харків ми заїхали в Київ на Майдан. Добре пам’ятаю епізод в’їзду в Київ з боку Святошинського райвідділу міліції, де було велике скупчення людей, машин і правоохоронців. Там відбувалися події під час яких отримав численні тілесні ушкодження окремі особи, і в т.ч. Юрій Луценко. Прибувши на Майдан ми спостерігали картину, як на великому екрані показували кадри про те, як готуються «тітушки» харківського «Оплоту» зустрічати делегатів Форуму. Тоді в Києві, наші родичі та знайомі переконали нас залишити частину одягу та відносно дорогі фотоапарати.
Дорога в Харків була довгою і тривожною. За нами постійно вели спостереження, ганялися машинами невідомі нам особи. Неприємні харківські події тривали дві доби. Кілька епізодів, що найбільше запам’яталися. Перший: організатори тричі змінювали місце відкриття Форуму через організацію провокацій з боку «тітушок». Відкриття Форуму відбулося в Свято-Дмитрівській церкві УАПЦ. Другий епізод: на робочу групу «Система громадянської освіти на Євромайданах», яка розміщувалася в підвальному приміщенні (без вентиляції) книгарні «Є», в якій саме працювала я, напала група «тітушок» і отруїла присутніх перцевим газом. Коли учасники вибралися із задимленого приміщення на вулицю, то усі разом заспівали «Червону калину» у супроводі бандури, і таким чином привертали до себе увагу більшої кількості людей. Епізод третій: постійна підпільна спроба на переміщення містом, де у пікетах розміщувалися місцеві мешканці Харкова на підтримку «режиму януковича». Четвертий: нас вдома приймали і переховували харківські активісти Євромайдану, які неабияк ризикували особистою безпекою. Пятий: було вперше страшно на публічному заході біля пам’ятника Ярославу Мудрому (на мітингу 12 січня 2014 року), де його кілька сотень учасників із українськими та кримсько-татарськими прапорами, оточили тисячні колони проросійськи налаштованих людей із лайливими образами в нашу адресу а також т.з. «тітушки», які були готові нас усіх знищувати.

Напади “тітушок”, випробування перцевим газом, викрадення активістів, відкритя справ проти активістів, переслідування…

Фотографії та відео ніколи не покажуть усієї атмосфери, небезпеки та піднесення одночасно, які панували в ці січневі дні в Україні (2014), і в Харкові зокрема. Нагадаю, що через чотири дні після Першого Форуму Євромайданів у стінах Верховної ради України були прийняті т.з. “закони 16 січня”.

Мені пощастило знати відданих справі та Україні людей – творців сучасної історії України. Світла память тим, хто не дочекав цього дня. Велика гордість за тих, хто продовжує творити нову сторінку історії.

У спецвипуску газети “Береж інфо” до пятої річниці початку Євромайдану та Революції Гідності – 21.11.2013 року, є коротка історія Форумів.

Резолюція Першого Всеукраїнського Форуму Євромайданів України
Форум констатує: В Україна розвивається гостра суспільно-політична криза. Влада переслідує активістів громадського опору та ігнорує наймасовіші протести громадян. Бізнесово-політичні клани узурпують владу в Україні. Спираючись на вимоги учасників протестів на майданах України та маючи намір об’єднати Український народ, керуючись статтею 5 Конституції України, Форум Євромайданів ставить собі за мету:
*Усунути від влади нинішніх узурпаторів та не допустити узурпації влади у майбутньому шляхом створення громадянських механізмів, важелів прямого народовладдя та розвитку самоврядування.
* Форум підтримує вимоги відставки Уряду та Президента України, дострокових виборів Верховної Ради України, припинення переслідувань учасників протестів, звільнення політв’язнів, ефективного розслідування усіх випадків насильства, перевищення влади та зловживання нею, притягнення винних до відповідальності та забезпечення компенсації жертвам насильства.
Форум не створює жодних організаційних надбудов та вертикально інтегрованих структур над рухом Євромайданів. Форум затверджує спільні принципи та організаційні механізми для досягнення таких цілей:
1. Горизонтальна координація та взаємодія усіх Євромайданів України.
2. Взаємодія для реалізації акцій та заходів, які ініціюються активістами Євромайданів; підтримка конструктивних пропозицій учасників Євромайданів щодо усунення узурпаторів від влади.
3. Створення на базі Київського Майдану навчально-тренінгового центру для громадських активістів, делегованих Євромайданами всієї України.
4. Створення мережі колективного самозахисту та оборони на базі матеріалів, напрацьованих робочою групою Форуму.
5. Залучення фінансових та матеріальних ресурсів та їх використання базувати на принципах децентралізації, прозорості, безпеки та бюджетування.
6. Закликати до мобілізації митців та громадських авторитетів і утворити мобільні групи для виступах на майданах України.
7. Започаткувати співпрацю між окремими майданами у формі побратимства для взаємної допомоги.
8. Об’єднати зусилля Євромайданів для досягнення максимального інформаційного ефекту у протидії інформаційній війні проти майданів.
9. Регулярно і публічно інформувати учасників акцій про події на інших Євромайданах.
10. У складі Євромайданів створити постійно діючі структури, відповідальні за організацію громадянської освіти учасників.
11. Розповсюдити освітню та інформаційну активність за межі Євромайданів.
Форум прийняв за основу план дій, розроблений у робочих групах по пунктах порядку денного і доручає робочим групам продовжити роботу з доопрацювання і втілення цих планів відповідно до напрямків. (Плани додаються). Усім учасникам дозволяється презентувати його результати тільки в межах рішень, ухвалених Форумом.

Ухвалено 12 січня 2014 року на Першому Всеукраїнському форумі Євромайданів у Харкові.

Галина Проців, делегат Першого Всеукраїнського форуму Євромайданів у Харкові

Галина виступає на мітингу