МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

draft 0.1.3. Український нюрнберський процесс.

06/07/2001 | sergij
Судити треба всіх злочинців які винні в злочинах починаючи з більшовицького терору, окупації УНР, голодомору, масових депортацій українців до сибіру, розстрілів по українських містах нашої еліти і всіх інших, полюванні на УПА та селян, винищенні націоналістів, українських діячів культури, особисто медведчука за співучасть у вбивстві поета Стуса, за захоплення, тортури і заручництво у тюрьмах нашіх правозахисників і демократів, за вбивства їх в тюрьмах, за злочини 90х років – Чорновіл, Гетьман, Ґонґадзе,

За всі сотні тисяч не вказаних тут злочинів.

Суд маю відбутися якнайшвидше і вироки мають бути серьозні без застосування сроків давності.

Відповіді

  • 2001.06.26 | miner

    Часом не завадить помріяти...

    ...про конкретні СПОСОБИ досягнення такої (дебольшевізація a la денацифікація) прекрасної мети.

    Бачу такі питання/проблеми:

    0. Як можна збудити таку справу?
    1. Хто може виступити позивачем?
    2. Проблема свідків/доказів.
    3. Проблема того, за якими законами судити такі злочини.

    У випадку з Нюренбергом все було простіше: армії Антигітлерівської Коаліції розгромили 3 райх і, як переможці, могли чинити БУДЬ-ЩО.

    Напочатку 90х вже починалися розмови про потребу "Нюренберга-2". Якби розпад СССР справді означав те, що в ньому годні були побачити, він би відбувся 92 чи 93 року. Але розпад СССР не означав поразки постбільшовицької номенклатури. Він (розпад СССР) скоріш маскував поразку національно-демократичних і ліберальних сил, маскував із цинізмом -- під перемогу.

    Тому не те, щоб СУДУ за злочини проти людства годі було чекати, навіть такі речі, як заборона КПСС -- відбувалися позасудовим порядком.

    Відчайдушно-пацавата© спроба "Самостійної України" вимагати суду над компартією, з назагал елегантною ідеєю домогтися розслідуваня злочинів компартії "від захисту" учасників захоплення теж практично ні до чого не привела.

    Звичайно, якщо і коли патріотична опозиція в’їде на Банкову на білих БТРах, можна буде говорити про трибунал над Ку.
    Але де білі БТРи опозиції?

    Десь там і Нюренберг для червоних катів

    Хотілося би помилятися
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.06.26 | Augusto

      Можемо розібрати деяки умови для "Нюрнберга" та німецької денаціфікації а-ля 1945 та декомунізації НДР після об'єднання з ФРН.

      Все це було можливо за наявності параллельної судової системи, яка змінила стару систему (1945 - союзники, або судова система ФРН, що просто змінила систему НДР). Це було б неможливо, питати якогось Гіммлера провести денаціфікацію! Тому ніяких перспектив ці ідеї немають, хоча можна почати створення паралельних державних систем на основі державних актів та установ УНР, але для цього треба визначитися, нарешті, з проклятим питанням, яку ж державу наслідує Україна ( та наскільки далеко ми спроможні мислити та діяти, звичайно, бо інтелігентськи посиденьки на кухні дуже-дуже-дуже ефективна зброя проти будь якого чина взагалі).
    • 2001.06.26 | Пані

      Як можна збудити таку справу?

      miner писав(ла):
      > ...про конкретні СПОСОБИ досягнення такої (дебольшевізація a la денацифікація) прекрасної мети.
      >
      > Бачу такі питання/проблеми:
      >
      > 0. Як можна збудити таку справу?

      Два пути:
      1. под внешним давлением
      2. под давлением отечественной общественности

      Первый путь - надо так достать внешний мир, чтобы ему стало не по сараю. См. Германию 40х или Югославию 90х. Тут еще Кучме работать и работать... Я бы предпочла, чтобы до этого вообще не дошло.

      Второй путь - надо так достать отечественную общественность, чтоб ей было не по сараю.

      Достать можно или физически (конкретными действиями властей, направленными на существенное ухудшение физических условий существования, снова-таки - не приведи господи!) или морально (т.е. пропагандой).

      Только пропагандистский путь я вижу в качестве потенциальной возможности. Для этого нужна заинтересованная сила с большими деньгами. Потому как без больших денег такую пропагандистскую компанию провести нельзя.
      Сейчас такой силы нет. Может вырасти, например, из "Батькивщины", если Юля не скурвится и не обанкротится.
  • 2001.06.26 | Косарик

    Нюренберг - юридична помилка

    І хай це підтвердять професійні юристи.

    А помилка через те, що німці, яких судили в Нюренбергу, не порушували (переважно) законів своєї країни, що були чинні у час, в який сталися злочини, за які їх судили. Німці взагалі народ дуже організований і законопослушний. Читав десь, що за урни спалених у крематорії платили родичі страченого.

    Лише уявіть себе на місці такого німця - закон країни говорить "роби це, не роби того", а сумління каже "та ні, все навпаки". І з погляду так званих "загальнолюдських цінностей" воно може і так, але судити заднім числом за порушення законів, яких тоді ще не існувало - це пародія на право. Можна назвати це помстою, але правом - ні.

    І коли судили Хонекєра - то судили за порушення законів НДР, а не заднім числом по закону, якого в НДР не існувало.

    Те, що робили німецькі нацисти - це злочин з погляду людства. Але людства як держави не існує. І тому не кожний злочин може бути покараний - доти, доки закони різних країн різні. Інакше матимемо що - інакше інша країна буде силою запроваджувати свої закони на нашій території.

    Візьмемо, наприклад, Європу і Китай. В Європі смертну кару скасовано, а Китаї її використовують широко і де не де прилюдно. І ніхто не каже, що керівники Китаю - злочинці, бо порушують фундаментальні "загальнолюдські" права.

    Формула "без строку давности" - це взагалі нелюдська ідея. Не-християнська. У багатьох випадках вона застосовується до тих, хто давно і добровільно розкаявся. Тобто страчувати (вибачте - засуджувати на довічне) збираємось зовсім не тих, кого треба - себто теперішніх злочинців.

    Що в Україні треба зробити - так це дати повний і необмежений доступ до документів до 1991 року. І це прискорить духовне очищення суспільства. А полювання на відьом - тільки зашкодить.
  • 2001.06.26 | Горицвіт

    А якщо розділити ?...

    Мені здається, не варто змішувати злочини комуністичного режиму і злочини теперішнього режиму. Якщо коротко, то я пропоную таку легенду.

    Від 24 серпня 1991 Україна стала незалежною демократичною державою. А до того була кривава комуністична імперія. І з того часу йдуть демократичні перетворення. І в цих перетвореннях настав етап декомунізації. І демократична, національна, некомуністична влада за законом проводить такі дії.

    Сюди включається:
    (1) засудження і заборона комуністичної ідеології (як в Німеччині заборонено фашизм),
    (2) засудження конкретних людей, винних у конкретних злочинах (мабуть, що тільки певні категорії тодішніх керівників),
    (3) заборона певним категоріям тодішніх керівників займати державні посади.

    Зверніть увагу, що в цьому пакеті розглядаються тільки злочини, вчинені до здобуття незалежності. Тобто ми не нападаємо на президента, а разом з ним (законно обраним президентом демократичної держави) очищаємо країну від наслідків колоніального (окупаційного) минулого. Тому таку ідею мають підтримати і “напівопозиційні” сили. Чому б і Волкову не підтримати? Адже він за Совєтів, здається, керував овочевою базою, досить мирна професія.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2001.06.27 | Augusto

      Тому що Q-чмівська Україна це не Волков, чи Q-чмо, це система...

      яка складається переважно з людей, що були при владі до 1991, як вони і зараз при владі, цей крок означає наявність політичноі волі, якої в цих пігмеїв від політики не може бути за визначенням.

      П.М. Не хочу образити чесних пігмеїв, які мають мораль вищу від пересічного Q-чкраїнця, маю на увазі епітет, що використав московський кореспондент Берт Райс, що був в Україні та писав про Папу: "Україна була і залишилася карликовою державою в економичному та політичному сенсі..." Погляд з Заходу.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2001.06.27 | Сергій Кабуд

        Україна зараз десь там де Словенія була у 93у, коли я купував словенське пиво

        Тепер в нас є в продажу в супермаркетах українське пиво.
        Більше немає нічого.
        Є українські продукти, але в емігрантських, переважно єврейських магазинах.
        Інколи можна знайти текстиль зроблений в україні.
        Я навіть мав спортивні штанці. Носив 6 років.
        Щойно викинув. Заміни не знайшов.
        А колись купив за $10. файні такі, чорі.

        Головний експорт сьогодні– скандал з касетами.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2001.06.28 | Augusto

          Наклеп! Бррррррррррррррррррррррррррехня! АА!

          Україна ще експортує проституцію та масовий відчай!


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".