Чи прокинеться Україна?

8 серпня, н. р., у канадському місті Торонто, перед Генеральним консульством України, відбулася протестна демонстрація проти арешту опозиційного політика Юлії Тимошенко. Численні плакати демонстрантів закликали негайно звільнити незаконно арештовану політичну діячку. Серед цих плакатів був і такий, який закликав Україну прокинутися. У виступах численних промовців – політиків, громадських діячів та журналістів звучали заклики та вимоги до української влади дотримуватися Конституції, справедливого суду. Промовці звертали увагу на зростання в Україрні цензури, порушення людських прав, на зростання диктатури, яка служить не одній політичній парітії, але інтересам оліґархічних кланів, які збільшують свої статки, а в той час, коли проходить зубожіння народу – фінансове і духовне.

Прикладом кричущої несправедливості та корупції був названий син президента Януковича, який протягом півтора року настільки розбагатів, що увійшов до числа найбагатших людей України. Чому ж за той же час пенсіонер (не беручи до уваги пенсіонерів-номенклатурників) дожився, що не спроможний прожити на свою пенсію!? Коли в Україні руйнують соціальну справедливість, знущаються над українськю мовою, історією, культурою, народ мов оті воли у ярмі покірно тягне віз, який збагачує окремі фінансові клани.

У цілому світі зараз знайдете протестуючих, борців за волю, за справедливість – найкращим прикладом цьому є сучасний Ізраїль, де сотки тисяч людей вийшли на вулиці і мирно протестують проти зростання цін на харчові продукти, у Лондоні та в декотрих містах Великої Британії бунтується молодь, яка вдається до руйнування та грабіжництва, в арабському світі судять колишніх диктаторів та борються проти сучасних, а в Україні на захист тендітної жінки, на арешт якої влада послала десятки поліцайтів, не виходять на протест проти арешту навіть ті, які ще вчора віддали свій голос, щоб вона стала президентом.

Україна є яскравим свідченням того, до чого можна довести народ щоденною дезінформацією через брехливе телебачення, радіо та газети, які виконують вказівки олігархів.

Українська діаспора становить понад 20 мільйонів людей, що дорівнює більш ніж третині населення України і голос демонстрантів під Генеральним консульством України в Торонто є голосом більшості діаспори, яка вважає своїм обов”язком слідкувати за подіями в Україні і сприяти її розвиткові не тільки в економічній сфері, але й у стабілізації демократії, дотримуванні людських прав.

Заклик “Прокинься, Україно” торонтонських демонстрантів є закликом до тих, хто не зрозумів, що коли незаконно можна арештувати керівника опозиції сьогодні, то завтра можна буде запроторити за ґрати будь-кого. Сьогоднішні судді в Україні дуже нагадують часи сумного минулого, коли тзв. трійки поспішно засуджували людей до розстрілу або до вічного ув”язнення і запроторення до Сибіру, чи іншої будови комунізму. Різниця лише в тому, що тоді все робилося відщ імені Комунустичної партії, а сьогодні задля “стабільності і справедливості”.
Торонто, 10.8.2011

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.