“Українська Європейська Перспектива” та українці Чехії вшанували пам’ять жертв Голодомору

26 листопада в Києві біля Національного меморіалу пам’яті жертв Голодоморів, в усіх обласних центрах, районних центрах та навіть у найменших населених пунктах країни відбулися пам’ятні заходи з нагоди вшанування 78 роковин Голодомору. Нас, українців, підтримали 32 країни світу.

Серед них і Чеська Республіка. Нагадаємо, що Чехія є однією з держав, які визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом. Інiцiатором проведення урочистої акції “Запали свічку пам’яті” в Чехії стала міжнародна громадська організація “Українська Європейська Перспектива”.

В суботу, 26 листопада о 16:00 біля пам’ятника “Жертвам комунiзму”, що на Уєзді, Прага 5, зібралося близько двохсот осіб, щоб приєднатися до вшанування пам’яті жертв Голодомору і тоталітарного режиму, а також взяти участь у Всеукраїнської акцiї “Запали свічку пам’ятi”.

Жалобна акція розпочалася хвилиною мовчання на знак пам’яті всіх тих, хто постраждав у лихоліття Голодомору. Потім голова міжнародної громадської організації “Українська Європейська Перспектива” Богдан Данилишин виступив із скорботною промовою, заявивши, що пам’ять про жертв Голодомору об’єднує українців по всьому світу. Активним учасником та ініціатором акції “Запали свічку пам’ятi” став співзасновник міжнародної громадської організації “Українська Європейська Перспектива” Василь Данилів. Він вважає, що щорічне вшанування жертв тоталітарного режиму та загиблих у 1932-1933 роках – це громадський обов’язок кожного українця, адже горезвісні наслідки Голодомору торкнулися кожної української родини.

У жалобній церемонії взяв участь і Сенатор чеського парламенту Яромiр Штєтiна. У своїй промові він наголосив: “Це правда, що в нацистських концтаборах вбивали газом “Циклоном”, але в Україні не було “Циклону”. Там був голод, холод i хвороби”. А також додав, що про жертв комунiзму потрібно пам’ятати не менше, ніж жертв нацизму, бо комуністичний режим перевершив нацизм щодо кiлькостi жертв.

Українці Чехії та міжнародна громадська організація “Українська Європейська Перспектива” об’єдналися для того, щоб провести пам’ятні заходи, не зважаючи на те, що нинішня влада в Україні заперечує, що масове вбивство українців голодом у тридцятих роках було геноцидом. Свідома громадськість переконана – остаточне і безповоротне засудження злочинів тоталітарного режиму в Україні, і найбільшого з них – геноциду 1932-1933 років, – запорука нашого незалежного демократичного майбутнього.

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.