В Криму вшанували пам’ять жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні

26 листопада 2011 р. в Сімферополі відбувся жалобний мітинг з нагоди Дня вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 р. р. в Україні.

Біля пам’ятного знаку пам’яті жертв Голодомору – геноциду (приміщення Української Православної Церкви Київського Патріархату) зібралися громадяни України – молодь, люди похилого віку, представники громадських організацій, політичних партій, ветерани організації Кримськотатарського національного руху.

На початку заходу прозвучав твір Є. Станкевича «Молитва за померлими з голоду».Мітинг відкрив Владислав Хмеловський, Координатор Кримського громадського комітету з підготовки та проведення заходів із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932-33 років. Він звернувся до «всіх громадян, незалежно від національності та віросповідання, усіх, хто поділяє біль та скорботу українського народу, вшанувати пам’ять та запалити свічку за душі тих, кого забрав Великий Голод. Вічна їм пам’ять».

Єпископ Сiмферопольський i Кримський Української Православної Церкви Київського Патріархату Климент звершив чин панахиди за померлими з Голоду-геноциду.

З промовами також виступили представники громадських організацій та політичних партій:

Голова Кримської філії Наукового товариства імені Т.Г. Шевченка Петро Вольвач, представник Української Громади Криму Петро Смолянінов, заступник голови КРО політичної партії «Фронт змін» Анатолій Ковальський та інш. Промовці засудили злочини сталінського режиму та звернулися до Президента України із закликом не допустити відродження сталінізму в Україні.

О 16 годині учасники жалобної акції долучилися до Загальнонаціональної Хвилини мовчання та запалили запалили поминальні свічки. На завершенні всі присутні наживо виконали Гімн України.

ФОТО: Портал «Кримськотатарське питання online».

 

Довідка: 01 листопада 2011 року утворено Кримський громадський комітет з підготовки та проведення заходів із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932-33 років, який ініціювали кримські громадські організації: «Українська Громада Криму», «Український дім», Кримська філія Наукового товариства імені Т.Г. Шевченка, Всеукраїнського об’єднання ветеранів, «Південний щит», «Кримська правиця», «Демократичний Альянс», газета «Кримська світлиця» та кримські організації політичних партій: Українська народна партія, «Свобода»,«Конгрес українських націоналістів», «Фронт змін».

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.