Міжнародна конференція «Жити разом у відкритому європейському суспільстві – погляд з України»

2 грудня 2011 року у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася Міжнародна конференція «Жити разом у відкритому європейському суспільстві – погляд з України», яка стосувалась обговорення доповіді Групи видатних осіб Ради Європи «Жити разом: поєднання різноманіття і свободи в Європі ХХІ століття».

Проректор з науково-педагогічної роботи Університету Марія Зубрицька привітала учасників із початком роботи конференції і висловила сподівання, що активна дискусія поглибить розуміння європейських цінностей та увиразнить механізми політичного, культурного, духовного й освітнього співжиття.

Заступник міського голови міста Львова з гуманітарних питань Василь Косів наголосив на проблемах європейської інтеграції у м. Львові й Україні.

«Доповідь Групи видатних осіб Ради Європи є важливою для європейських країн та для українського суспільства», – зазначив заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак.

Після урочистого відкриття Конференція продовжила роботу за трьома секціями: презентація й обговорення доповіді «Жити разом: поєднання різноманітності і свободи в Європі XXI століття», адаптація європейських норм у сферах освіти, культури, релігії та ЗМІ, адаптація європейських норм у сферах міграцій, життя національних меншин, політичних партій.

Модератором першої секції був головний редактор Незалежного культурологічного часопису “Ї” Тарас Возняк, який наголосив на винятковій важливості обговорення умов співжиття в Україні.

Співавтор Доповіді,керівник апарату депутата Європейського парламенту Данути Гюбнер Йоанна Матушевська розповіла про виклики сучасної європейської спільноти, висвітлені у Доповіді й означила принципи їхнього подолання. «Зараз ЄС – це найбільш гармонійний регіон у контексті мультикультуралізму, але в нас теж є серйозні виклики, які необхідно вирішувати», – сказала Йоанна Матушевська.

«Український уряд має впроваджувати реформи не лише для ЄС, а передусім для себе», – заявив під час Конференції керівник відділу преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні Золтан Салаї.

Народний депутат України, заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Верховної Ради України Степан Курпіль закцентував увагу на тому, що ЄС буде активно співпрацювати з Україною лише тоді, коли вона сповідуватиме європейські цінності. «Проблема лише в тому, що ми маємо абсурдну ситуацію, коли за 20 років незалежності в Україні жодного разу не було тривалої проукраїнської більшості в Парламенті», – наголосив Степан Курпіль.

Про міграційні процеси та проблеми, пов’язані з ними, зокрема про еміграцію та імміграцію українців йшлося в доповіді директора Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елли Лібанової.

Експерт із проблем міжнародної безпеки Євген Жеребецький розповів про складнощі при перетині українсько-європейського кордону та часто несправедливому обмеженні в пересуванні громадян України європейськими теренами.

Друга «Панель» стосувалась адаптації європейських норм у сферах освіти, культури, релігії та ЗМІ.

Із доповіддю про важливість розуміння європейських цінностей та їхнього активного впровадження у свідомість українців виступив проректор Українського католицького університету Мирослав Маринович.

Доцент кафедри соціології Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Юлія Сорока наголосила на необхідності розвінчування міфологізованого ставлення до Європи й адекватному розумінні ЄС зі сторони України.

Також із доповідями про європейські цінності та стереотипи, що стають на перешкоді інтеграції України в ЄС і трудової міграції між Україною та зоною Шенген, виступили Почесний консул Королівства Нідерланди у Львові Богдан Панкевич та експерт із питань освітньої політики Тарас Фініков.

Почесний консул Канади у Львові Оксана Винницька розповіла про канадський досвід мирного поєднання різноманіття та свободи громадян Північноамериканської країни.

Під час третьої панельної дискусії «Адаптація європейських норм у сферах міграцій, життя національних меншин, політичних партій» виступили Народний депутат України Тарас Стецьків, який розповів про недоліки української міграційної політики та керівник ГО «Інститут громадянського суспільства» Рустем Мамут оґлу Аблятіфов, у доповіді якого йшлося про проблеми співіснування українських громадян в АР Крим і про те, що кримськотатарська громада Криму завжди підтримує міжнаціональну толерантність і єдність Української держави.

Також із доповідями виступили: директор Донецького інституту соціальних досліджень і політичного аналізу Володимир Кіпень, який розглянув міграційну ситуацію в Україні; представник громадської ініціативи «Європа без бар’єрів» Світлана Мітряєва розповіла про останні тенденції спрощеного перетину кордону; директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович, який наголосив на тому, що Європу потрібно перш за все будувати в собі.

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.