Про Збори Президії Української Всесвітньої Координаційної Ради

Останнє цьогорічне засідання Президії Української Всесвітньої Координаційної Ради (УВКР), відбулося 17 грудня 2011 року, у Києві, в актовому залі ННДІ українознавства та всесвітньої історії. У роботі Зборів Президії УВКР взяли участь як члени Президії, так і запрошені з числа представників громадських організацій, науковців, активістів, які в тій чи іншій мірі співпрацюють з українською діаспорою, а також представник Міністерства закордонних справ України, директор департаменту міністерства Володимир Яценківський.

Відкрив збори Голова УВКР Михайло Ратушний, який, повідомив, що в перше в історії подібних засідань Президії, буде застосовано комп’ютерну програму «Скайп», де в роботі зборів зможуть взяти ті члени Президії УВКР, які не змогли прибути до Києва з причин, наприклад, далекої відстані, зокрема, Австралії – заступник голови УВКР, Генеральний секретар Світового Конгресу Українців (СКУ) Стефан Романів чи Віторіо Соротюк керівник української громади Бразилії.

У своєму вітальному слові директор ННДІ українознавства і всесвітньої історії, академік Петро Кононенко відмітив, для прикладу, що, не відповідає дійсності твердження, нібито українцям державна незалежність далася легко. Українці у своєму розвитку йшли приблизно в ногу з Туреччиною, де населення, на сьогодні, представляє вісімдесять шість мільйонів осіб. Українська нація, у своїй боротьбі за свободу, втратила велику кількість своїх синів і дочок. Мільйони українців поклали свої голови за незалежність. Тому, потрібно, пам’ятати і цінувати  те, за що так довго боролися наші попередники.

На згаданих Зборах, науковцями ННДІ українознавства і всесвітньої історії, кандидатами філологічних наук Т. Кононенком та А. Пономаренко, було презентовано проекти ННДІ «Загальнодержавна сертифікація рівнів володіння набутих умінь та навичок з української мови і українознавства у відповідності до Загальноєвропейських Рекомендацій з мовної освіти на підставі інноваційних інформаційних технологій та програмного забезпечення Всеукраїнських Інтернет – олімпіад» і «Освітнє середовище закордонних українських навчальних закладів».

Президія УВКР прийняла Ухвалу, у якій йдеться про звернення до Кабінету міністрів України, з пропозицією запровадження програми про загальну сертифікацію, а також звернутися до Міністерства освіти, науки, молоді і спорту України з пропозицією затвердити науко-педагогічний проект ННДІ «Освітнє середовище закордонних українських навчальних закладів».

На зборах розглядалося питання про прийняття нових членів УВКР, де одноголосно було прийнято такі громадські організації: Українська ГО «Помаранчева хвиля», Чикаго, США, голова Ігор Худик; Асоціація українців у регіоні Мурсія (королівство Іспанія), Президент організації Лариса Пономаренко;       Асоціація українців Сардинії «Барвінок», Республіка Італія, Президент організації Володимир Степанюк та ННДІ  українознавства і всесвітньої історії, директор Петро Кононенко (після внесення змін до Статуту УВКР).

Найпліднішою, виявилася робота під час Скайп-конференції, у якій взяли участь представники української діаспори. Включення через Інтернет організували працівники ННДІ українознавства і всесвітньої історії. До роботи і обговорень було залучено керівників українських громад за кордоном, зокрема: Ларису Пономаренко – Мурсія, Іспанія, Євгенію Баранову – українська громада в Італії, Михайла Бориса – Грузія, Стефана Романіва – Австралія, Мирослава Гочака – Сербія, Валентину Лонгвин – Білорусь, Віторіо Соротюка – Бразилія та зі Львова директора МНІС – Ірину Ключковську.

Питання, які розглядалися були такими: «Про підсумки відвідання делегаціями УВКР Придністров’я (ПМР), Молдови та Іспанії, проведення науково-практичного семінару «Заробітчани Галичини й Волині – їх минуле і сьогодні. Що змінилось?» у місті Тернополі та Кременець. «Про діяльність організацій – членів УВКР у країнах їхнього перебування». «Про затвердження плану заходів УВКР на 2012 рік». «Про створення комісій УВКР з питань трудової міграції». «Про становище УВКР щодо прийнятого Закону України про вибори в частині захисту прав закордонних українців». «Про державну програму співпраці із закордонним українством» та ін..

Лариса Пономаренко, звернула увагу на той факт, що і надалі, українські посольства ігнорують бажання закордонних українців, громадян України, брати участь у голосуванні на виборах. Про малу кількість організованих закордонних виборчих дільниць. Звернулася з побажанням до керівництва УВКР, оскільки немає спеціального державного органу у системі виконавчої влади в Україні, який би здійснював роботу з закордонними українцями, зробити реєстр державних відомств, які відповідають за даний напрямок діяльності.

Євгенія Баранова, підтримала думку про те, що виборчих округів для громадян України і в Італії теж не достатньо, до того ж, багато українців не мають бажання реєструватися та ставати на консульський облік, але, вони українські громадяни, і мають право на свій голос. Голосують тільки декілька тисяч українців, а перебувають в Італії приблизно п’ятсот тисяч осіб які мають право голосу.

Леонід Ткачук, голова Спілки українців Придністров’я (ПМР), подякував керівництву УВКР, за взяту участь у ювілейному відзначенні Спілки. Розповів про різницю між тим якою турботою переймається українська влада стосовно надання допомоги своїм громадянам в Придністров’ї, найперше учням українських шкіл і навчальних закладів, порівняно з Російською Федерацією, де підручники і різні необхідні матеріали привозять «Камазами». Стурбований пан Ткачук питанням виборчого українського законодавства, адже сто тридцять тисяч громадян України в ПМР, не мають можливості повноцінної участі у виборах.

Тарас Дудко, голова Організації Українців Росії (ОУР), наголосив на тому, що в Російській Федерації і по сьогодні немає жодної (окрім недільних) української школи, навчального закладу, не можна побачити жодного українського телевізійного каналу, радіо і інших ЗМІ. Інформаційна політика російської держави абсолютно де українізована. Українська діаспора Росії позбавлена тих можливостей культурного життя, які має російська діаспора в Україні.

Іван Наливайко, який представляв українську діаспору Прибалтійських країн, зробив акцент на тому, що на відміну від Росії, в Столиці Латвії Ризі діє уже двадцять років державна українська школа, і що Латвійська влада добре ставиться до української діаспори. Все ж, турбує пана Івана, питання навчання в українських вищих навчальних закладах молодих латвійців, які володіють українською мовою, яке не врегульоване законодавством України. На наступний рік Урядом Латвії і Ризькою Думою, асигновано на ремонт української школи в еквіваленті три мільйони американських доларів.

Директор департаменту Міністерства закордонних справ України В. Яценківський, у своїй доповіді, розповів, що на наступний рік, Урядом України виділено достатню кількість коштів для задоволення потреб закордонних українців, і акцентував увагу на підготовленому проекті Закону «Про державну програму співпраці із закордонним українством». Проект має, в робочому порядку, пройти експертизу у профільному комітеті ВРУ та міністерствах і відомствах дотичних до співпраці з діаспорою. Завдяки програмі «Скайп», представниками української діаспори,  було задано багато запитань з наболілих проблем пану Яценківському, на які було надано відповіді.

На закінчення Зборів Президії УВКР було прийнято низку Ухвал з обговорюваних питань, а також Ухвалу підготовлену Іваном Пилиповичем Ющуком (автором підручників з української мови), до Міністерства освіти, науки, молоді і спорту, у якій йшлося, в основному, про припинення нищення української освіти.

20. 12. 2011 р.                                             Юрій Сидоренко