Свобода мирних зібрань. Європейські принципи та українська практика

У четвер о 14:30, 9 лютого 2012 року, у Києві у приміщенні УКРІНФОРМу (вул.Богдана Хмельницького, 8/16) розпочнеться круглий стіл «Свобода мирних зібрань. Європейські принципи та українська практика», організований Всеукраїнською Ініціативою «За мирний протест!» та Національним Демократичним Інститутом США.
Тема свободи мирних зібрань є надзвичайно актуальною, бо українці все частіше користуються мирними зібраннями як найбільш ефективним інструментом захисту своїх соціальних та громадянських прав.
На жаль, влада хоче забрати цей інструмент і все частіше порушує право громадян на мирні зібрання. Це право порушують органи міліції, місцеві органи влади та суди.
Порушення свободи мирних зібрань в Україні викликало занепокоєння міжнародної спільноти, дві справи щодо порушення свободи мирних зібрань є на розгляді у Євросуді.

Під час круглого столу відомі правозахисники, громадські активісти та політики, представники Міністерства внутрішніх справ, судді адміністративних судів, представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини та представники ЗМІ розпочнуть діалог щодо такої важливої теми, як фундаментальне право громадян на мирні зібрання.
На початку круглого столу учасники, зокрема представники Омбудсмена, адміністрації президента, МВС та судів зроблять короткі заяви для преси.

Теми для обговорення під час круглого столу:
1. Принципи свободи зібрань (Євроконвенція, рішення Євросуду, Керівні принципи зі свободи зібрань ОБСЄ).
2. Судові заборони мирних зібрань.
3. Дії органів внутрішніх справ під час мирних зібрань.
4. Українське законодавство про свободу мирних зібрань та проект закону «Про свободу мирних зібрань».

Круглий стіл у Києві розпочне серію обговорень у різних регіонах країни. Наступні заходи відбудуться за таким графіком:
1. Рівне, 16.02, 14:00, УМВС в Рівненській обл., вул.Хвильового, 2
2. Харків, 21.02, 11:00, ГО “Поступ”, просп.Леніна, 2
3. Донецьк 01.03, 11:00, Прес-клуб, вул.Овнатаняна, 4, оф.205
4. Луганськ 14.03, 11:00, Міськвиконком, вул.Пушкіна, 8, 2-ий корпус міськвиконкому
5. Севастополь, 22.03, 11:00, готель “Зюйд”, вул.4-та Бастіонна, 28

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.