Люди без вибору… Приазов’я рішуче бореться за туристичній потік, аби вижити.

12 березня жителі Херсонської області зібрались з акцією протесту на станції Новоолексіївка. Мітингувальники обурені намірами Придніпровської залізниці скоротити зупинки потягів на єдиній вузловій станції, звідки можна потрапити на Азовське узбережжя Херсонщини. За декілька кілометрів від станції знаходиться рекреаційна зона – Арабатська стрілка. У ці місця щороку приїздять до 90 тисяч пасажирів. Серед них величезна частина – відпочиваючих, які, як стверджують учасники мітингу, є єдиним джерелом доходу населення. Проте Укрзалізниці видається така потужність пасажирського потоку замалою і це послужило, за словами речників компанії, причиною, чому  із 72  потягів планується зупинки тільки 42-х.

«Не можуть же ж поїзди зупинятись біля кожного стовпа», -аргументовував під час мітингу голова Кримської дирекції Придніпровської залізниці В’ячеслав Гудим. Проте люди налаштовані рішуче. Переважно молоді учасники мітингу захопили колію, заблокувавши потяг № 212 з міжнародним сполученням Керч  – Москва. Із запланованої 3-х хвилинної зупинки поїзд вимушений був простояти більше, ніж пів-години.

У цей час демонстранти викрикували гасла, а гучномовці вокзалу російською мовою без зупину попереджали і закликали учасників мітингу звільнити колії: «Шановні громадяни, до вас звертається УВД на Придніпровській залізниці. Просимо вас розійтись. Ви маєте право на проведення мітингу у визначеному місці, але вам забороняється блокувати колії і потяги, порушувати громадський порядок. Оскільки це загрожує вашому життю і здоров’ю, а також несе кримінальну відповідальність». Проте люди не реагували на заклики.


Поперед потягу вони поставили дерев’яну труну як символ смерті населеним пунктам області і жваво обговорювали наміри залізниці


Голос народу


Тетяна, безробітна.


Ми всі прийшли сюди, тому що у нас усі фабрики й заводи не працюють. Ось я, для прикладу, 17 років працювала на рибному заводі. Завод закрили.


Зараз я продаю на ринку. Якщо сюди не їхатимуть відпочиваючі, то хто у мене буде купувати товар? І зрештою, за що будуть місцеві купувати?

 Я з родиною влітку здаємо свої дві кімнати, а самі ж живемо ледь не в сараї, аби заробити бодай якусь копійчину на цілий рік. А після того, як добиратись сюди стане надзвичайно складно, хто до нас приїде? Ніхто не приїде!


У нас тут вже чотири роки підряд влаштовують інформаційні диверсії: то пташиний грип, то  холера, а тепер потяги. А все це тому, що багато хто з чинної влади позакуповували будинки відпочинку в Криму і роблять усе можливе, аби до нас не їхали люди. У нас на Арабатській стрілці зводили з унікальними умовами лікувальний центр для дітей хворих на церебральний параліч. Вже п’ятий рік його не відкривають. Чому?

Причина зрозуміла: просто комусь це потрібно!  Нехай звозять сюди хоч цілі автобуси з „Беркутом“. Ми полягаємо на цих коліях. Нам або з голоду помирати або відстоювати своє. Ми тут дуже не задоволені владою. Я раніше сильно вірила у Януковича. Аж чотири рази голосувала за нього. А тепер, чесно кажучи,  я не знаю, кого підтримувати. На наступних виборах я викреслю усіх.

Ірина, безробітна

Багато студентів їздить сюди автобусами з інших районів Херсонщини. Тут сідають на поїзд і їдуть і в Харків, і в Київ, і в Дніпропетровськ.  А після цих нововведень, куди їм їхати? В Джанкой?

Але транспорт – це одне. Інша справа, що ми тут виживаємо. У нас одна надія – це на літній сезон.


Державні службовці з районної ради повідомили, що вони надіслали звернення до губернатора області й віце-прем’єра Бориса Колеснікова. Протестанти розблокували поїзд лише  по тому, як здобули від очільників залізниці і району
обіцянку протягом тижня вирішити питання.

Організатори пообіцяли і закликали зібратись через тиждень, якщо Придніпровська залізниця і влада не підуть на поступки. А учасники мітингу говорили більш радикальні дії.


Без жертв не обійшлось.
На мітингу не витримало серце колишнього очільника Податкової інспекції і керівника «Украсиббанку » Миколи ДОЛІ. Медики зафіксували його смерть від серцевого  нападу. Також невідомі побили жителя Харкова, який намагався сісти на блокований демонстрантами потяг.

ФОТО 13

Чоловік – німий. Він жестами пояснив, що його душили. Медики швидкої допомоги надали йому необхідну допомогу, після чого, факт нападу зафіксувала міліція.

Альянс «Майдан» найближчим часом очікує на відповідь на інформаційний запит від прес-служби Укрзалізниці і уважно стежитиме за ситуацією в регіоні.


Микола МИРНИЙ

1 Comment

  1. Це не перший мітинг. Ось до того було….

    http://umvspdz.gov.ua/umvs/u-novooleks-vts-pasazhiri-vimagajut-zupinki.html

    У Новоолексіївці пасажири вимагають зупинки

    5 березня 2012 року в поселенні міського типу Новоолексіївка, Генічеського району, Херсонської області у зв’язку зі змінами у розкладі пасажирських поїздів по станції Новоолексіївка, Придніпровської залізниці (зменшення кількості поїздів, які мають зупинку по станції Новоолексіївка) по вказаній станції в період часу з 10.00 години до 11.00 години зібрались представники Всеукраїнської організації «СПАС» (представник Коваленко С.М.) у кількості 25-30 осіб з вимогами «Залишити зупинки поїздів на станції Новоолексіївка». В охороні громадського порядку приймало участь 20 співробітників ЛВ на ст. Мелітополь УМВС України на Придніпровській залізниці, 5 співробітників ДПС ДАІ та 2 співробітника Генічеського РВ УМВС України в Херсонській області.

    Порушень громадського порядку та намагань перекриття залізничної колії не було.

    СЗГ УМВС України
    на Придніпровській залізниці

Kommentarerne er lukkede.