Акція – «Туризм, прощавай?»

1 квітня 2012 року громада Сколівського району Львівської області – жителі, підприємці та представники органів місцевої влади провели безпрецедентну акцію – «Туризм, прощавай?».

Метою акції було привернення уваги громадськості та центральної влади до занепаду, «відмирання» туризму в одному з найвідоміших гірськолижних курортів України – Славському.

Причина цього занепаду проста – жахливий стан дороги між трасою Київ-Чоп і смт. Славське-Волосянка. Частина дороги довжиною лише 20 км. не підлягала капітальному ремонту вже 15 років.

Сколівщина – мальовничий гірський край з населенням понад 40 000 жителів. Славське – знаменитий гірськолижний курорт Карпат, місце тренування національної збірної України. Цей регіон є важливою складовою усього туристичного комплексу України.

Дороги для держави – як кровоносна система для живого організму: коли кров не має доступу до певного органу, цей орган відмирає. Так і у випадку Славського: відсутність нормального транспортного сполучення привела до буквального «відмирання» знаменитого гірськолижного курорту. Стан дороги відлякує потенційних інвесторів. Ця ж дорога унеможливлює швидкий доступ життєвоважливим службам, таким як швидка медична допомога, пожежна охорона та інших, що ставить під загрозу життя та здоров’я мешканців і туристів.

Протягом останніх років до владних структур різних рівнів були написані десятки звернень і клопотань про загрозливий стан дороги у Славське. Урядовці різних рівнів делегують вирішення проблеми на інші держструктури, які в кінцевому випадку, посилаючись на відсутність фінансування, розводять руками. І так роками нічого не змінюється. Складається враження, що держава залишила регіон і його мешканців сам на сам з проблемою, яку місцеві жителі вирішити не в змозі.

Але так далі продовжуватись не може. Громада Сколівщини готова до радикальних засобів привернення уваги влади: люди готові перекрити шлях Київ-Чоп. Єдина вимога громади – реальні гарантії центральної влади, що весною 2012 року розпочнеться капітальний ремонт шляху до Славське та Волосянки, який буде завершено до осені 2012 року.

Ми оголошуємо збір підписів під петицією http://slavske-petition.org/ – щодо невідкладного капітального ремонту дороги. Впевнені, що своїми голосами і діями ми можемо змінити ситуацію.