Правозахисники просять найвищі органи влади взяти під контроль справу “запорізьких паламарів”

7 травня 2012 року, Асоціація захисту прав громадян України провела пікетування Адміністрації президента України, намагаючись, вже вкотре, привернути увагу до так званої “Справи запорізьких паламарів”. Троє невинних людей вже майже два роки сидять у СІЗО, звинувачені у підриві храму у Запоріжжі – через те, що президент свого часу наказав розслідувати цей злочин за тиждень, і міліція вхопила перших-ліпших людей і катуваннями вибила у них явку з повинною.Свідків залякали, в тому числі взяли покази у психічно хворої людини, яка в той час перебувала у поганому стані, а її ще й залякали. У в суді ця жінка захотіла дати інші покази, але суддя відмовився її допитувати.

На сьогодні вже вивчені матеріали справи і допитані усі свідки. Наближається стадія дебатів, повідомив голова Асоціації захисту прав громадян Володимир Лесик. Ще трохи – і трьом невинним людям може бути винесений неправедний і надзвичайно тяжкий вирок. Під час розгляду суддя Жовтневого суду м.Запоріжжя Володимир Мінасов допустив безліч порушень, але жодні скарги до різних інстанцій не допомогли.

Володимир Лесик просить президента взяти дану справу під свій особистий контроль та ініціювати створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії для розслідування даної справи. Інакше справжні злочинці, що зараз гуляють на свободі, продовжуватимуть забирати життя людей.

У пікеті взяли участь біля 40 осіб – переважно активісти правозахисної організації та родичі ув’язнених. Прийшла також мати засудженого на довічне Олександра Ощепкова, якому кати у погонах відрізали мочки вух, щоб змусити зізнатися у нібито скоєному ним убивстві колишньої коханки і її нового супутника життя. Прийшла і Тамара Рафальська – мати Олександра Рафальського, теж засудженого на довічне – вони з Ощепковим сидять в одній камері.

До пікетувальників вийшов працівник Адміністрації, мати ув’язнених паламарів Ольга Дьоміна передала йому звернення. Він узяв, пообіцяв, що реакція буде. Але те, чи припиниться цей та інший бєспрєдєл, від нас залежить значно більше, ніж від нього.

1 Comment

  1. ольга демина · 52 років
    Я не собираюсь останавливаться на этом пикетировании. Если не будут предприняты меры для установления истины в “Деле пономарей”, для освобождения НЕВИНОВНЫХ из тюрьмы, для розыска и поимки настоящих преступников этого взрыва, я намерена идти дальше: обращаться в международные организации, обращаться к дипломатам и СМИ иностранных государств! Осудить НЕВИНОВНЫХ я не позволю!

Kommentarerne er lukkede.