Заява Українського католицького університету з приводу голосування Верховною Радою законопроекту щодо мовного питання

Спільнота Українського католицького університету висловлює свою глибоку стурбованість ситуацією довкола голосування у Верховній Раді щодо законопроекту В. Колісниченка / С. Ківалова.

Появу цього законопроекту з наближенням виборів легко було передбачити – так з надходженням грозових хмар неважко передбачити рясний дощ. Проте наслідки для країни від такої передбачуваності зовсім не такі ж благодатні: Україну знову поставлено на грань громадянського протистояння.

За такі дії депутати будь-якої іншої країни понесли б серйозну політичну відповідальність. У нашому здезорієнтованому суспільстві вони сподіваються, на жаль, отримати за них політичну вигоду.

Всупереч голослівним деклараціям, законопроект не вносить гармонію у мовну ситуацію в Україні. Навпаки, він її порушує, ігноруючи національне законодавство й зокрема Конституцію України. Структурам Ради Європи довелося писати, мабуть, унікальну у своїй історії експертну оцінку, що пропозиції Партії регіонів та комуністів у мовному питанні виразно погіршують становище державної мови, а тому не можуть сприяти громадянському порозумінню. Ми поділяємо цей висновок.

Метою законопроекту зовсім не є захист російської мови в Україні – це реалізація політичного замовлення, сформульованого не з української перспективи й для України надзвичайно небезпечного. Ми закликаємо українське суспільство, передовсім російськомовне його населення, виступити проти цієї політичної провокації.

Ми також хочемо звернути увагу об’єднаної чи й досі розпорошеної опозиції, що задекларовану ними спроможність змінити країну вони повинні продемонструвати вже сьогодні, не допускаючи прийняття руйнівного для країни закону.

Ми закликаємо все українське суспільство усвідомити, що політичні ігрища, затіяні владою довкола мовного питання, є аморальними по своїй суті та злочинними за своїми наслідками. У цій ситуації країна потребує загальної мобілізації здорового патріотизму та тверезого глузду.

УКУ