Громадський комітет «Народний вибір 2012» закликає до проведення “народних праймеріз” у Кам’янець-Подільському виборчому окрузі

Громадський комітет «Народний вибір 2012» оприлюднив результати соціологічного опитування, проведеного Українською Інформаційною Службою з метою визначити найбільш “прохідних” кандидатів від українських опозиційних сил у виборчому окрузі №193, який включає місто Кам’янець-Подільський та Кам’янець-Подільський і Новоушицький райони Хмельницької области.

Згідно з результатами дослідження:

На питання про готовність взяти участь у парламентських виборах, що відбудуться 28 жовтня 2012 року, 81,1% респондентів відповіли, що планують прийти і проголосувати, ще 10,5% – що не планують та 8,4% ще не визначилися.

Виборці округу більш схильні підтримувати кандидата від об’єднаної опозиції, в порівнянні з кандидатом від влади чи від іншої партії. Так, кандидата від об‘єднаної опозиції готові підтримати 25,2% респондентів; кандидата від влади – 8,4%, кандидата від іншої партії – 7,6%, кандидата-самовисуванця – 4,6% опитаних.

В той же час, 26,7% респондентів відповіли, що для них є важливими позиція та погляд кандидата, а не його партійна приналежність, а 24,7% обрали варіант «важко сказати».

Даним, отриманим коли питання про підтримку кандидатів від влади, опозиції, “третіх сил” та самовисуванців, формулюється “у загальній формі” певним чином суперечать відповіді тих самих респондентів, стосовно конкретних поіменно названих кандидатів. Так, на питання «Якби вибори відбулися найближчої неділі, якого із кандидатів Ви б підтримали? (серед тих, хто планує взяти участь у виборах)», зі значним відривом були названі імена безпартійного опозиціонера Ростислава Яреми та провладного Володимира Мельниченка (Партія регіонів). Зокрема, за Ростислава Ярему готові віддати свої голоси 30,1% опитаних, за Володимира Мельниченка – 24,8%. Значно відстають від них В‘ячеслав Дубицький (3,3 %), Петро Приступа (1,7%), Віктор Худняк (1,4%) та Іван Гончар (1,3%). Не визначилися при відповіді на це питання 36,1% опитаних виборців.

Що стосується рейтингів політичних партій, то об’єднану опозицію підтримують 37,5% респондентів, які планують проголосувати, Партію регіонів – 11,1%, Партію «Удар» – 9,8%, ВО «Свободу» – 6,8%. Не долають планку у 5% партії «Україна – вперед» (4,7%), Комуністична партія України (4,4%), Союз патріотичних сил (2,4%) та Народна партія В. Литвина (2,1%).

Таким чином, можна констатувати, що попри суттєвий вплив, який має на виборців Хмельниччини приналежність кандидата до тієї чи іншої політичної сили, вирішальними при голосуванні у цьому регіоні стануть особисті якості кандидата та їхня відомість в окрузі. Отже, українські опозиційні сили мають шанс виграти у влади виборче змагання на Поділлі лише якщо зіпруться на добре відомих і авторитетних у регіоні осіб, достовірно визначити яких на думку Комітету «Народний вибір 2012» можуть допомогти “громадські вибори єдиного опозиційного кандидата” – НАРОДНІ ПРАЙМЕРІЗ.

Опитування було проведено в липні 2012 ІА «Українська інформаційна служба» методом face-to-face інтерв’ю на замовлення громадського комітету «Народний вибір 2012». Всього опитано 789 респондентів. Вибірка опитування – репрезентативна за ознаками віку, статі та місця проживання (м. Кам’янець-Подільський, Кам’янець-Подільський район, Новоушицький район). Довірча ймовірність – 95%, теоретична похибка – 3,5 %. Результати дослідження у діаграмній формі можна переглянути тут.

Довідка: Громадський комітет «Народний вибір 2012» створений для сприяння втіленню вимог громадськості, проголошених 07 травня 2012 року у “Зверненні українських громадських лідерів до керівництва українських політичних партій”, зокрема – проведенню «попереднього народного голосування» – «опозиційних праймеріз» у тих одномандатних виборчих округах, де місцева громадськість виступатиме з ініціативою їхнього проведення

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.

2 Comments

  1. Хоча, все йде по сценарію::
    1. Розпродаж землі
    2. Шикарні палаци в Старій Ушиці
    3. “Все так не буде”
    4. Дві кримінальні справи
    5. Далі палатки з листівками, як його бідного опозиціонера хочуть зігнати з виборчих перегонів.
    6. Релігія
    7. Кисла міміка в газеті Ключ (до речі, мудро він з її створенням)
    8. Ну а на десерт, буде позиціонувати себе навіть не опозиціонером, а кандидатом від народу ))

  2. Ярема вже геть совість втратів….навіть соц опитування купляе

Kommentarerne er lukkede.