Олександр Денисов: Розбещення безкарністю

«…и не стыдно вам?

Не обидно вам?

Вы – зубастые,

Вы клыкастые,

А малявочке поклонилися,

А козявочке покорилися!»

(Корней Чуковский «Тараканище»)

25 червня, о дев’ятій годині до Харківського апеляційного Суду, де мало відбуватися чергове шоу під назвою «суд над Ю.Тимошенко», почали збиратися протестуючі проти політичних репресій прихильники екс-прем’єра. Але ще раніше, на майдан, що знаходиться біля Суду, було зібрано чималенько працівників бюджетної сфери, щоби протестуючі не мали змоги розташуватися напроти Суду. Крім того, для протидії протестуючим, було застосовано три автомобілі «Укртелекому» з потужним обладнанням для звукового підсилення. Так звані «глушилки». Пояснення на сьомому каналі, про законність перебування на майдані автомобілів «Укртелекому», начебто для доведення до відома протестуючих рішення Суду про заборону проведення мітингу, розсмішили всю Україну. Для озвучення заборони – вистачило би одного мегафону. А «глушилки» по обидві сторони від протестуючих крутили музику.

Оскільки акції протесту були заборонені Судом, який у Харкові працює цілодобово, без вихідних, протестуючі вирішили провести зустріч з Народними Депутатами. Благо, що такі зустрічі жоден суд не може заборонити. Депутати вони й є депутати. Де хочуть – там і проводять зустрічі. А автомобілі «Укртелекому» заважали їм це робити. Згідно «Закону» перешкоджання діяльності Народного Депутата є карним злочином, з усіма наслідками. Але Харківська міліція, замість того, щоби припинити злочинну діяльність «Укртелекому» – навпаки стала на їхній захист. І це вже не перший випадок. А ще міліція дозволяла ховатися за своїми спинами особам, які здійснювали хуліганські, тобто злочинні дії, проти Народних Депутатів та їхніх виборців (обливання водою, тощо). Жодного хулігана не було затримано. А якби у пляшках, які жбурляли «регіональські» прихильники у Депутатів, була кислота, «коктейль Молотова», або вибухівка? Хтось з міліцейських керівників може це збагнути?То ж що, пане Міністр, чекатимемо на трагедію?

На Луганщині, майже виправдано міліціонера, який закатував дружину до смерті. Сумщина, Харківщина, Миколаївщина, та чого там –  майже по всій Україні безліч прикладів, коли міліціонери уникають відповідальності за скоєні ними злочини. Безкарність розбещує й породжує безвідповідальність. І коли міліцейський начальник виконує злочинні накази міського, чи обласного керівництва, чим порушує «Закон», впевнений, що не нестиме ніякої відповідальності за це. Тому й «заплющують очі» на беззаконня своїх підлеглих та наближених до влади осіб. Так недалеко й до невиконання наказів Міністра В.С. Хоча прецедент вже є. Наказу про обов’язкове вживання державної мови працівниками міліції ніхто не відміняв, але він не виконується. Особливо у південно-східних регіонах. Харківщина теж не є виключенням. А навпаки. Жодного випадку «Україномовності» історією не зафіксовано.

Щодо «законності» заборони проведення мітингів протестів вже писалося не раз. Як втовкмачити «регіоналам», що оті заборони є прямим порушенням Конституції? А Суд МОЖЕ заборонити акцію протесту ЛИШЕ У КРАЙНЬОМУ ВИПАДКУ. І ці випадки чітко регламентовані Законами.

В нашому випадку – саме автомобілі «Укртелекому» своїми децибелами становили суттєву загрозу мешканцям прилеглих до Суду будинків, хворій «підсудній», всім учасникам судового процесу, отим «бюджетникам», одного з яких забрала швидка допомога, та протестуючим.

Тож не заважайте, панове нам вільно використовувати своє Конституційне право на мирні зібрання, інакше «прилетить горобець і клюне», як у Корнея, у Чуковського.

 

Олександр Денисов, голова Харківської обласної (крайової) організації Народного Руху України

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair