Чи був хан Кубрат членом… Партії Регіонів?

У селі Мала Перещепина Новосанжарського району на Полтавщині нещодавно відбувся всесвітній Собор (збори) болгар, присвячений 100-річчю відкриття поховання і знайдення скарбу великого болгарського хана Кубрата. Цей один з найбільших в європейській історії скарбів знайшли у 1912 р. місцеві перещепинські хлопці – 12-річний Федір Деркач і 14-річний Карпо Маджар, які пасли худобу в Карноуховій балці.

Не лише тисячі болгар, які приїхали до Малої Перещепини, а й велика кількість українців були здивовані тим, що перед початком траурної доріжки, яка вела до монументу на могилі хана Кубрата, красувався… передвиборчий намет Партії регіонів. Синій за кольором – він не вписувався у кольори того дня – біло-зелено-червоного болгарського прапора. Хтось здивовано крутив пальцем біля скроні, хтось іронічно запитував: “Ви що, вшановуєте свого однопартійця?”. А для болгар така недолуга агітація на святому для них місці взагалі виглядала антиєвропейською. Це ж треба додуматися до такого маразму! Жодна інша українська партія чи політичне об’єднання не додумалися до подібного ідіотизму. Але у провладної сили своя параноя на Полтавщині – причому, міцна і стабільна. Як тут не згадати, наприклад, 2007 рік, коли у селі Вишняки Хорольського району місцеві осередки Партії регіонів поставили свої агітаційні намети в епіцентрі проведення… чемпіонату Європи з мотоболу. Тоді там пальцем біля скроні крутили німці, голландці, французи, росіяни, литовці. Ось така у підсумку виходить регіональна недолугість: чим ближче регіонали хочуть себе продемонструвати європейцям в Україні (на Полтавщині), тим далі сама Європа відсторонюється від нинішньої української влади на чолі з тими ж… регіоналами.

А між тим, того дня у Малій Перещепині на меморіалі хана Кубрата було багато представників інших політичних сил, серед них – і кандидати в депутати на виборах до Верховної Ради України 2012 року, які балотуються у мажоритарних округах на Полтавщині. Коли кореспондент газети “Полтавська думка” запитав, чому вони тут не агітують за свої політичні сили, то відповідь була практично ідентична. Тому, що, по-перше, треба мати бодай трохи совісті, щоб не псувати міжнародного дійства, а, по-друге, не треба починати передвиборчу кампанію поблизу… могили – бо це погана прикмета. Особливо у політиці. Бо могила – вона і є могила…

Ігор Черчатий

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair