ХIII Народні гуляння в Асунах

У суботу 18 серпня в селі Асуни, що на Кентшинщині відбулися ХIII Народні гуляння. Їх відкрив голова Вармінсько-Мазурської координаційної ради ОУП Степан Мігус. В імені організаторів він привітав усіх присутніх а зокрема запрошених гостей: уповноваженого маршалка Вармінсько­Мазурського сеймику з питань національних та етнічних меншин Віктора­Марека Лейка, бургомістра Кентшина Кшиштофа Гецьмана, війта гміни Барцяни Ришарда Козиру, коменданта відділення Прикордонної варти в Барцянах підполковника Веслава Диська, пароха асунської греко-католицької парафії о. Миколу Козіцького ЧСВВ та о. Мирослава Підлипчака ЧСВВ.

У своїй промові Степан Мігус пригадав, що сьогоднішній захід присвячений двом важливим подіям – 65-тим роковинам операції ,,Вісла” та 21-й річниці незалежності України. – На жаль, ситуація політична в Україні не дає приводу для оптимізму. Причиною є дії теперішньої влади, котра проводить промосковську політику з метою включення України у так званий “Русский мир” – ствердив голова ВМКР.

Потім глядачів привітав війт гміни Барцяни Ришард Козира. – На цій землі ми спільно проживаємо вже понад шістдесят років. Працюємо, допомагаємо собі, товаришуємо. Завдяки таким заходам як нинішний, ми краще пізнаємо один одного, вступаємо в дружні відносини та шануємо – сказав війт. На закінчення бажав гарної забави.

До учасників дійства звернувся також бургомістр Кентщина Кшиштоф Гецьман. У своїй промові він теж віднісся до політичної ситуації в Україні. – Свобода, яка є важливою цінністю в житті людини та народів часто окроплена кров’ю багатьох поколінь. І сьогодні перед черговою річницею незалежності України, з прикрістю мушу сказати, що цієї свободи не для всіх в Україні вистачає. Маю тут на увазі ув’язнених політичних опонентів діючою влади. Це не шлях до свободи і демократії. Українському народові знов потрібна відвага, яку показав на київському майдані – ствердив бургомістр.

Відповідаючи на питання про сенс орнанізування того типу заходів Віктор-Марек Лейк сказав: ,,Це виняткове місце. В так малому селі, на окраїні Польщі близько, кордону з Росією, знаходиться Осередок української культури, в якому відбуваються зустрічі, урочистості, забави. Живуть поруч українці та поляки, яким хочеться щось робити і це роблять. Зустрічаються, веселяться, краще пізнають себе. І це дуже добре”.

На асунській сцені з програмою присвяченою 65-тим роковинам операції ,,Вісла” виступив ансамбль ,,Гарячі серця” з Бартошиць. Глядачі мали нагоду послухати патріотичні українські пісні. Опісля виступив колектив ,,Волинські музики” Миколи Гнатюка з Луцька разом із солістами: Тетяною Ярошик, Уляною Томчук та Миколою Маєвським. На сцені свій репертуар презентував також місцевий колектив ,,Молтайнянки” з Молтайн.

Цьогорічну ,,Асуняду” відвідали не лише українці з кентшинського повіту, але також з Бартошиць, Ольштина, Гданська а навіть з Канади. Культурний захід, закінчила традиційно танцювальна забава.

Організаторами народного гуляння були: Осередок української культури в Асунах, керівником якого є Аліна Качмар, Асунський гурток ОУП, який очолює Анна Служала, Ольштинський відділ ОУП та Гмінний осередок культури в Барцянах. Захід відбувся завдяки фінансовій підтримці з боку Міністерства адміністрації та цифризації, Гмінного правління, місевих бізнесменів та приватних осіб.

Кореспондент тижневика
,,Наше Слово”
Андрій Сидор