Інтерактивна карта: підсумки першого тижня виборчої кампанії

Першою скаргою, яка була додана на інтерактивну карту після офіційного старту виборчої кампанії стало повідомлення з Харкова про те, що у міській стоматологічній лікарні розміщено агітацію за представника Партії регіонів:

Ситуація має ознаки порушення норми п.4 ст.74 Закону України “Про вибори народних депутатів України”, згідно з якою “забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування”, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власности”.
В цьому випадку – полклініка має комунальну форму власності і виборча агітація в такому місці прямо заборонена законом.

 

На цьому тижні спостерігався сплеск скарг з Одещини – було отримано повідомлення з Теплодару та два повідомлення з Комінтернівського району. В них йдеться про ознаки порушень щодо порядку агітації, порядку фінансування, підкупу виборців, застосування адмінресурсу та насильства.

Топ-темою скарг цього тижня стали порушення, пов’язані із агітацією та зовнішньою рекламою. З 15-ти скарг за цією категорію за весь період моніторингу, 8 надійшо цього тижня.  У скаргах фігурують Харківщина, Київщина, Одещина, Сумщина, Херсонщина.
Зокрема, у Сумах, Херсоні та Теплодарі, було помічено політичну рекламу на громадському транспорті:

Така реклама має ознаки порушення п.8 ст.74 Закону України “Про вибори народних депутаті України”, де запроваджується заборона “розміщення носіїв вполітичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування”. З моменту реєстрації особи кандидатом це стає підставою кваліфікації розміщення таких матеріалів як порушення ст.212-10, 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Загалом  за тиждень (з 30.07 по 05.08 включно)  на інтерактивну карту було додано  13 скарг.

На кінець першого тижня виборчої кампанії найбільшу кількість  скарг (29) зафіксовано у Харківській області, найменшу (жодної) у Львівській. Найпоширеніша категорія порушеь (135 скарг) – підкуп виборців.

Аналіз результатів моніторингу порушень ЗУ “Про вибори народних депутатів” у період до початку виборчої кампанії можна переглянути тут.

Якщо ви побачили щось таке, що може, на вашу думку, бути порушенням Закону “Про вибори народних депутатів” – ви можете також додати свою скаргу на інтерактивну карту.
Як це зробити – детально описано на сторінці Як повідомляти про порушення і користуватися сайтом (наша інформаційна політика). На цій сторінці також йдеться про те, як допомогти моніторингу, й у тому випадку, коли ви особисто з порушеннями не стикаєтеся.

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.