Віддали честь жертвам концтабору в Явожні

У суботу 8 вересня українці з Польщі та України віддали честь жертвам операції ,,Вісла” та колишнього комуністичного Центрального табору праці (ЦТП) в Явожні. ЦТП був заснований комуністами у 1945 р. на місці колишнього нацистського філіалу концтабору Освенцим. Після війни в порожніх бараках розміщували поляків, запідозрюваних у співпраці з АК та німців. До табору потрапили також українці звинувачені у співпраці з УПА в ході операції ,,Вісла”.

Перший транспорт з українськими в’язнями прибув з Санока до Явожна 4 травня 1947 р., пізніші потрапляли тут з Освенцима. 4000 українців пройшли через табір, в тому числі жінки, греко-католицькі та православні священики. Внаслідок фізичного та психічного терору померло понад 160 в’язнів.

У заході взяли участь кількасот осіб, а серед них колишні в’язні концтабору. З-посеред політиків, представників місцевої влади, організацій та установ присутні були зокрема: депутат польського парламенту Мирон Сич, генеральний консул України у Кракові Віталій Максименко, президент Явожна Павел Сільберт, голова Об’єднання товариств депортованих українців,,Закерзоння” Володимир Середа, голова Інституту національної пам’яті Лукаш Камінський та голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима. Офіціали обіцяли викрити історичну правду та закликали до примирення між двома народами.

,,Щороку зустрічаємося біля пам’ятника помордованим в Явожні, аби віддати честь тим всім – полякам, німцям та українцям, котрі стали жертвами комуністичного режиму” – сказав президент Явожна.

В наміренні безвинно закатованих в концтаборі біля згаданого пам’ятника відправлено літургію та панахиду. У рамках вшанування 65 – тих роковин операції ,,Вісла”, в місцевій бібліотеці відбувся також концерт ураїнського чоловічого хору ,,Журавлі”.

Андрій  Сидор