Учасники відкритої дискусії “Вибори 2012 та благодійність” занепокоєні ситуацією з Законом “Про благодійництво і благодійні організації”

17 жовтня 2012 року учасники відкритої дискусії “Вибори 2012 та благодійність” висловили занепокоєність ситуацією, яка склалася навколо Закону №6343 “Про благодійництво і благодійні організації”.

Закон України №6343 був ухвалений Верховною Радою 5 липня і був відправлений на розгляд Президенту України. Станом на 18 жовтня 2012 р. Президент України не підписав цей закон, а Верховна Рада не отримала ні його вето, ні пропозиції.

Нагадаємо, згідно зі ст. 94 Конституції України Президент України протягом п’ятнадцяти днів після отримання закону має його підписати, офіційно оприлюднити або має повернути закон до парламенту зі своїми пропозиціями для повторного розгляду. Якщо протягом встановленого строку Президент України не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений.

У зв’язку з цим, учасники дискусії – керівники 20-ти провідних благодійних фондів вирішили звернутися з відкритим зверненням до Президента України з проханням негайно підписати закон №6343.

Окрім цього учасники відкритої дискусії обговорили ситуацію з використанням благодійних фондів у виборах 2012 р. Під час нинішньої виборчої кампанії кандидати у депутати почали активно використовувати благодійність та благодійні фонди як виборчу технологію. За даними моніторингового спостереження за виборами громадської організації “ОПОРА” 64 благодійних фонди з різних регіонів України застосували благодійність у якості політичної технології задля просування власних політичних інтересів того чи іншого кандидата. За спостереженнями інших експертів це число може сягати у 2-3 рази вище. Активне висвітлення у ЗМІ діяльності саме цих організацій сьогодні вплинуло на формування суспільної думки про те, що переважно всі благодійні фонди створюються задля досягнення політичної вигоди якоїсь конкретної особи.

Довідково:

Відкрита дискусія “Вибори 2012 та благодійність” організована Українським форумом благодійників. У дискусії взяли участь Олександр Чекмишев, голова Комітету “Рівність можливостей”, керівник моніторингових проектів Асоціації “Спільний простір”; Євген Бистрицький, виконавчий директор МБФ “Відродження”; Ганна Старостенко, виконавчий директор фонду Братів Кличків; Ольга Руднєва, виконавчий директор фонду Олени Пінчук “АнтиСНІД”; Оксана Гуляєва, директор благодійного фонду Олеся Довгого та Катерини Горіної; Віктор Лях, президент Фонду Східна Європа, голова Правління Українського форуму благодійників; Андрій Васькович, президент МБФ “Карітас Україна”,  тощо.

УНЦПД брав активну участь у розробці та адвокатуванні законопроекту “Про благодійництво та благодійні організації”. Проект підтриманий одинадцятьма найбільшими благодійними фондами України.

Джерело