Президент Янукович виступає за продовження діалогу з церквами і готовий дослухатися до їх думки (ФОТО)

КИЇВ – Постійний діалог влади та церкви сприятиме вирішенню низки питань, які сьогодні порушуються релігійними громадами в різних регіонах України.

Таке переконання висловив Президент України Віктор Янукович 17 жовтня 2012 року під час зустрічі з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), повідомляє Інститут релігійної свободи.

Серед актуальних питань такого діалогу було звернення учасників зустрічі до Глави держави про ветування змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (проект № 10221) та Закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр» (проект № 10492). Члени ВРЦіРО очікують, що вже до виборів Президент ухвалить відповідне рішення, врахувавши позицію релігійної спільноти.

Під час зустрічі Віктор Янукович відповів, що думка Ради Церков матиме велике значення при прийнятті рішення про долю цих законів. Пізніше на президентському сайті з’явилось повідомлення, що Глава держави може заветувати законопроект № 10221, яким вносяться зміни до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації».

Президент також нагадав, що за його дорученням Уряд прийняв необхідні рішення щодо організації роботи Комісії з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій. “Я подивився всі пропозиції. Вважаю, ми будемо наближати їх до конкретного вирішення і сподіваюся, що ближчим часом відбудеться засідання (комісії) і активна робота з вирішення тих конкретних питань, які ви порушуєте”, – сказав Віктор Янукович членам Ради Церков.

Як повідомляв ІРС, відповідне доручення Президента було видане ще у червні 2011 року. Проте згадана Комісія не скликалась на засідання протягом останніх трьох років.

Глава держави також наголосив, що і в подальшому докладатиме всіх зусиль для забезпечення рівних прав і умов для всіх релігійних конфесій нашої держави. “Як і раніше, я завжди докладатиму зусиль для гарантування рівних прав і умов для всіх конфесій. Також я гарантую неупереджене ставлення влади до віруючих усіх церков і релігійних організацій”, – сказав Віктор Янукович.

Президент відзначив: це позиція, яка ґрунтується на потребі формування в Україні гармонійних відносин держави і церков.

Крім цього Глава держави позитивно оцінив діяльність Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій на міжнародному рівні та висловив підтримку її роботі в цьому напрямку.

Зі свого боку учасники засідання повідомили Президента про запланований візит делегації ВРЦіРО до Брюсселю та Страсбургу, де плануються зустрічі з представниками керівних структур об’єднаної Європи. Глави конфесій також запропонували відрядити урядову делегацію на міжнародну конференцію з питань реституції церковного майна, що відбудеться у Празі у листопаді цього року.

Дивіться більше ФОТО тут: www.irs.in.ua