Вибори: більше 1000 скарг на порушення. Це система? Чи можна її зламати? Що таке Народна ЦВК?

15 жовтня 2012 р. в УНІАН відбулась наша прес-конференція

 Віктор Гарбар, координатор проекту «Майдан Моніторинг: Вибори 2012», розповів про динамку порушень виборчого законодавства за останній місяць.

За місяць, що минув з часу нашої останньої прес-конференції, на Інтерактивну карту порушень «Майдан-моніторинг: Вибори-2012» https://maidan.org.ua/vybory2012 додано більше 400 скарг і тепер загальна їхня кількість перевищила 1000. Всього додано 1875 фото і 230 відео свідчень.

Найбільше скарг нам надійшло з міста Києва. Далі йдуть Одеська область, яка ще місяць назад була лідером, Харківська, Херсонська, Донецька, Дніпропетровська та Луганська області.

Як і місяць тому, найбільша кількість скарг стосується порушення порядку ведення агітації. На друге місце вийшов адмінресурс. Далі йдуть скарги на підкуп виборців, обман та порушення принципу рівності.

За минулий місяць чітко виявились наступні негативні тренди:

  1. Масові порушення в роботі ДВК.
  2. Перешкоджання веденню агітації та бездіяльність правоохоронних органів.
  3. Масштабне використання соціології для ведення агітації та маніпуляцій суспільною думкою.
  4. Системне застосування адмінресурсу.

«На сьогодні вже можна впевнено казати, що влада задля самозбереження масово порушує виборче законодавство».

Окремою новелою стало встановлення камер відео спостереження на виборчих дільницях та визначення порядку їхнього використання. Замість того, аби роз’яснити виборцям на кожній дільниці призначення камер відеоспостереження, ЦВК офіційно розпорядилась вивісити таблички такого змісту: «У приміщенні ведеться відеоспостереження». Згадаємо недавній трагічний випадок в одному з супермаркетів і роль камер спостереження у встановленні особи злочинця. І стане ясно, до якого ефекту призведуть оті таблички ЦВК!

Іноземні спостерігачі на виборах також висловлюють занепокоєння щодо впливу відеоспостереження на волевиявлення виборців. Ерік Херрон, професор з Університету Канзасу, США, встановив, що в Азербайджані на виборах президента в 2008 році та на референдумі 2009 року явка виборців на дільниці, оснащені камерами відеоспостереження, була на 8 – 12% нижчою, ніж на ті, де камер не було.

«На цих виборах відеоспостереження буде використане як інструмент залякування виборців та членів ДВК, а не як засіб забезпечення прозорості та відкритості виборів».

Експерт проекту, соціальний психолог, кандидат психологічних наук, Віктор Пушкар розказав про гуманітарні аспекти виборчої кампанії.

Він процитував французького соціолога П’єра Бурд’є: «Один з найшкідливіших ефектів дослідження громадської думки полягає в тому, що від людей вимагають відповіді на питання, якими вони самі досі не переймались.»

Він наголосив, що значна частина повідомлень про порушення свідчить про роздратування звичайних людей типовими методами впливу на виборців. Існує значна асиметрія можливостей впливу між тими, хто має адмінресурс, і тими, хто тільки сподівається його колись отримати. У соціумі досі існує запит на «сильну руку», зафіксований даними кількісної соціології.

Поточний суспільний лад після майже трьох років спроб наводити авторитарний  порядок, значною мірою лишається безладом. Також він скоріше є електоральною демократією, ніж представницькою. І навіть цю далеку від досконалості електоральну демократію ми ризикуємо втратити. Одним з ризикованих в цьому сенсі днів є 28 жовтня 2012 року.

Координатор ВГО «Альянс Майдан» Олександр Попов розповів про ініціативу низки громадських організацій Києва, Тернополя і Харкова під назвою «Народна Центральна Виборча Комісія».

Він нагадав слова відомого американського актора Уіла Сміта, сказані під час президентської кампанії 2008-го року: «Якщо не голосуєш, то стули пельку і не скигли, що тобі погано».

Ініціатива «Народна ЦВК» спрямована на захист наших спільних прав і свобод. Ми поважаємо політичні погляди українців, якими б вони не були і хочемо захистити вибір кожного!

Ми закликаємо громадян України, які усвідомлюють важливість свого права на вільні, демократичні, прозорі вибори, сфотографувати протокол підрахунку голосів і відіслати фото на адресу «Народної ЦВК».

Ми обробимо ці дані, завантажимо фото на карту у вільний доступ і внесемо в таблиці. Таким чином, кожна людина зможе не тільки перевірити результати на своїй дільниці, але й ми разом зберемо незалежні дані про підрахунок голосів. І чим нас буде більше, тим надійніше будуть наші результати.

Записатися в Народну ЦВК можна на сайті Майдан за адресою https://maidan.org.ua/zapys-do-narodnoji-tsvk/

«Мало зробити вибір, треба переконатися, що його враховано!» 

Довідка: Проект «Майдан-моніторинг: Вибори-2012» здійснює Громадський інформаційно-методичний центр «Всесвіт» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Цей матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». За погляди, судження, фактичні дані, відомості, опубліковані у даному матеріалі, несуть відповідальність його автори. Такі погляди і судження, фактичні дані можуть не співпадати з позицією Міжнародного фонду “Відродження”.