Рятуйте мешканців військового містечка_у_Львові

Вулиця Околична, 10. Тут майже місяць точаться запеклі бої

Між фізичною особою – забудовником гр.Петром Зубиком, генпідрядником ТзОВ «Грифонбуд» та мешканцями мікрорайону вулиць Околична, Куликівська і Сміливих.

 

Та чи будуть щасливі покупці квартир, які під’єднають до старих саночисних мереж, газо-водо та електромереж? Існуючі будинки потерпають від зловонної каналізації, низького тиску газу, води та коловивань напруги електроструму у результаті чого часто виходять із ладу побутові прилади. Більше того – існуючим та новоспоруджованому будинку загрожує зсув грунту. Ми усі можемо опинитися під уламками своїх квартир.

Прокинувшись вранці, мешканці багатоповерхівок №16 і 18 на вулиці Околичній побачили, що всі вони потрапили у полон. Вночі їх будинки загородили величезним дерев’яним парканом. Добре, що не обнесли колючим дротом, зате перекрили прибудинкову дорогу і захопили тротуар. Люди вдарили на сполох. Дзвонили в міліцію, міську та обласну владу, прокуратуру. Але ніхто із чиновників не давав жодних пояснень.

Люди у відчаї

Після чого люди вийшли на вулицю і зажадали побачити тих, хто вдався до такої зухвалої окупації. Кілька роботяг, що валили столітні дерева на присадибній ділянці біля приватного двоповерхового будинку на вулиці Околична 10, від будь-яких пояснень ухилялися, більше того, вживали ненормовану лексику і погрожували. Доведені до відчаю мешканці будинків почали перешкоджати виїзду легковика одного із працівників. Старший бригади не давав жодних пояснень. Свої дії він мотивував лише тим, що він тут нічого не вирішує, а очолювана ним бригада проводить земляні та загороджувальні роботи за погодженнями міської влади та управління ДАІ. Така відповідь не задовільняла протестуючих, вони вимагали аби на утаємничений, стратегічний об’єкт прибув хтось із керівництва замовника будівництва. Через невеликий проміжок часу тут з’явився комерційний директор фірми ТзОВ «Грифон-буд» п. Санагурський Олег Романович. Але і від нього скривджені мешканці так і не отримали жодних роз’яснень. Назвати замовника несанкціонованого будівницта п. Сангурський категорично відмовився, бо вважав це комерційною таємницею. Нескорені протестанти продовжували висувати все нові й нові вимоги, але із людьми тут ніхто не рахувався. Показали лише кілька куцих аркушів, на яких рясніли штампи різних чиновників. Напевно для окозамилювання, а можливо з переляку чи перестрахівки «Укртелеком» та «Електромереж» поставив на цих аркушах аж чотири штампи! Двобій продовжувався хоч і не приносив ніякого успіху. Проте мешканці мужньо відстоювали свої права і вимагали негайно звільнити від паркану прибудинкову дорогу. Тут вони були категоричними та заявили: « Ми не відступимо звідси, поки не демонтуєте паркан!». Діватися наймитам п. Петра Романовича Зубика було нікуди і вони під людським натиском таки звільнили дорогу і тротуар. Але ненадовго. Через кілька днів її знову вкрали. Цього разу загородили парканом тротуар і половину дороги, на якій навіть встановили електроопору. Свавілля компанії п. Зубика не має меж. Новозабудовники на вулиці Околичній, 10 порушують також і правила пожежної безпеки. Запроектований ними будинок (при умові реального існування), фактично блокує доступ до будинків №16 і 18 пожежних машин, карет швидкої медичної допомоги, комунального транспорту та інших аварійних служб.

Нахил підпірної стінки являє смертельну небезпеку, а тут ще і дорогу перекрили.

 

Дивно, чому про це не відає начальник міського ДАІ Львова п. Богдан Мицак, який надав дозвіл забудовникам на перекриття вулиці Околичної? Напевно за тих обставин, що замовник надав неправдиві креслення, назвавши пішохідну доріжку – вздовж комунальних мереж!- автомобільною вулицею Сміливих (посилаючись на проїзд по вулиці Сміливих). Виходить так, що цей міліцейський посадовець не розглянув ретельно ситуацію, не перевірив факти, сидячи в кабінеті, підписав фальсифікаційно-мотиваційні документи. Цілком логічно виникає й таке запитання: «Як можна відповідати за безпеку на дорогах міста Львова, не знаючи навіть їх розташування?» Рішенням начальника львівського міського ДАІ підполковника міліції п.Богдана Мицака для багатоповерхівок та будинків приватного сектору виділена непридатна, зруйнована дорога, без тротуарів! Безсумнівно, це свідчення непрофесійного рішення, яке та за два роки (часу будівництва) створить аварійну ситуацію, особливо у зимовий період! У цей час ця дорога є непроїздною по причині крутизни та обмеженої ширини. Слід звернути увагу і на той факт, що вулиця Околична не передбачена для великого потоку атотранспорту. Ширина дороги складає лише 3 метри! При такій дорожній ситуації не можуть роз’їхатися навіть 2 легковика, а тим більше у зимовий період! На цій ділянці дороги часто відбуваються автонаїзди, травмування пішоходів, дітей. Тут зовсім не передбачене пересування інвалідів-візочників яким мала бути обладнана спеціальна територія. Немає тут і тротуарів. Пересування дорогами, як по вулиці Околичній так і навколо вулицями Куликівська, Сміливих, стане вкрай небезпечне через збільшення потоку руху автотранспорту та відсутністю пішохідних тротуарів! Навантаження на дороги приведе до провалів (таке вже було, коли по вулиці Сміливих тимчасово розташовувалося консульство Польщі). Без всякого сумніву слід зробити висновок, що колишні «сільські» вулиці між будинками зовсім не відповідають сучасниим вимогам густонаселеного району. Рух транспорту та пішоходів унеможливлюється із-за великої кількості ям на даних ділянках дороги, що перевищує гранично допустимі показники, передбачені ДСТУ 3587-97, а також обмеженнями видимостями на цих аврійно-небезпечних дорогах.

Подальші дії знахабнілих забудовників буквально ошелешили мешканців мікрорайону.

Самозахват прибудинкової території та злочинна ліквідація підпірної стіни біля дев’ятиповерхових будинків № 16 і 18, які належать Міністерству оборони України.

 

01 жовтня 2012 року на забудовну територію прибула бригада з важкою інженерною технікою – бульдозером і краном. Почалися злочинні дії щодо викрадення серед білого дня прибудинкової території та самочинної ліквідації залізобетонної підпорної стіни будинку №16 (Околична), яка була споруджена військовими будівельниками у 1990 році, з метою утримання зсуву грунтів на прибудинкову дорогу та дев’типоверхову будівлю по вулиці Околичній,16. Частина залишених блоків була використана під загорожу будівельного майданчику на ділянці прибудинкової території військового містечка №385 до якого відноситься будинок №16.

Особливу тривогу у мешканців будинків та мікрорайону викликає той факт, що запроектований будинок на вулиці Околичній, 10 планується під’єднати до каналізаційної мережі наших будинків №16 та 18, що була споруджена забудовниками Міністерства оборони України, більше 20 років тому, у даний момент вона із-за великого перенавантаження нечистотами виходить з ладу і у підвалах відомчих будинків №16 і 18, що стоять на балансі Міністерства оборони, часто стаються прориви труб та з’єднувальних колекторів. Нечистоти витікають назовні. Цим самим погіршується санітарно-епідеміологічні норми цілого мікрорайону, які можуть стати причиною важких захворювань, а то і епідемій, від яких можуть постраждати значна кількість людей, а також і діти дошкільного навчального закладу «Дивосвіт», який розташований поруч з будинками №16 і 18.

Турбує також і соціально-побутова ситуація, яка вже складається на момент будівництва та після здачі будинку в експлуатацію. Будинки №16 та 18, які на даний час позбавлені дитячого майданчика, мають поступитися землею на користь парковок?! Матусям з дітьми нема де гуляти, діти малі граються на дорозі по яких або їздять автомобілі, або стоять! Відтак є ризик потрапити дітлахам під колеса хаотичного руху транспорту на вузьких шляхах.

На виклик горе-забудовників протестанти мікрорайону збираються майже щодня і вимагають від забудовників 10-ти поверхового будинку з офісними приміщеннями, підземним паркінгом та двома надземними автостоянками усю необхідну документацію, але вони надають її не в повному обсязі та з маніпуляціями-фальсифікаціями. У проектних документах зазначена вулиця Сміливих, яка, буцімто, пролягає позаду будинків №16 і 18 по вул. Околичній. Насправді така вулиця знаходиться на 50 м. Нижче по рельефу за дошкільною установою «Дивосвіт». Доведені до відчаю і страху за своє життя мешканці мікрорайону, в т.ч. інваліди війни, учасники бойових дій, діти війни, офіцери та ветерани Збройних Сил України, заявляють про свою рішучість стояти до кінця аби відстояти свої конституційні права. Забудовники завдали їм великих збитків, вкрали прибудинкову територію з якої демонтували підпірну залізно-бетонну стінку, яка була споруджена військовими будівельниками ще у 1990 році і стримувала зсув грунтів на багатоповерхівки. Своїми діями вони завдали непоправної моральної шкоди здоров’ю людей. Перелякані жителі явищем можливої руйнації та обвалу багатоповерхівок не сплять ночами, погіршується їх самопочуття. Найманці забудовника п. Зубика ТзОВ «Грифон-буд» без узгодження з балансоутримувачем Будинкоуправління №4 КЕВ Львівського гарнізону підрили грунт на значній глибині під фундаментом будинку №16.

Варварське знищення гідроізоляції фундаменту під дев’ятиповерховим будинком №16 та підкоп фундаменту у результаті чого появилися тріщини під сходами і офісним приміщенням приватної проектної фірми.

Ось і все, що залишилося від підпірної стінки – у куточку біля воріт.

Ці злочинні дії було задокументовано 05 жовтня 2012 року при виїзді на місце заступника начальника КЕВ Львівського гарнізону майора п.Кульчицького Н.Ф. та заступника начальника БУ КЕУ №4 Львівського гарнізону п.Максим’як О.В. у присутності мешканців будинків вулиці Околична №16, 18 та Куликівська 39б, Куликівська 39а було встановлено безпрецедентний факт самочинного виривання грунту та руйнація гідроізоляції будівельною компанією ТзОВ «Грифон – буд» у 2! (двох) місцях під стіною будинку №16. Глибина вибраного грунту дорівнює 3 метра! Складено відповідний акт про нанесення збитку. На протест відповідальних осіб КЕВ та КЕУ та громадськості мешканців мікрорайону роботи не були припинені, незважаючи на те, що такі дії підпадають під відповідну статтю Кримінального Кодексу України. Подібні дії було вчинено у Києві. Але тут вчасно втрутилася у цю справу Прокуратура Печерського району столиці, яка порушила кримінальну справу за фактом самовільного зайняття земельної ділянки для будівництва та знищення зелених насаджень на ній (ч. 1 ст. 197-1 КК України – самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво та ч. 1 ст. 365-1КК України – перевищення повноважень службовою особою юридичної особи приватного права).

Дивно, але факт, що на колективну скаргу мешканців цілого мікрорайону у Львові поки що ніхто не реагує. Затягнувся її розгляд у львівській ратуші, облдержадміністрації, прокуратурі Франківського району та Львівській прокуратурі у військовій сфері. Обурені такими діями мешканці цілого мікрайону звернулися зі скаргою до Президента України Віктора Федоровича Януковича. Днями із Президентської адміністрації надійшов лист-відповідь, у якому повідомляється, що колективна скарга наших мешканців скерована для розгляду керівництву львівської міської влади. Ось і вийшло так: на кого люди поскаржились за бездіяльність, той і має розглядати свою бездіяльність.

А людям справжнє лихо. Подальше проведення робіт загрожує життю мешканців не тільки будинку №16, але й цілого мікрорайону. Та кому до цього діло? На очах громадськості з-за підтримки місцевої львівської влади продовжують вершитися кримінальні дії.

08 жовтня 2012 року було встановлено нові наслідки злочинних дій: З боку проведення земляних робіт забудовниками біля першого під’їзду біля сходів виявлена тріщина по переметру 9-поверхового будинку зсув грунту; а у квартирі №10 пенсіонера Збройних Сил України Колитка Б.Ф. у ванній кімнаті та балконі злетіло 5 кв.м облицювальної плитки, у туалетній кімнаті, встановлено факт відходу плитки від стіни у результаті деформації стіни.

Зупініться кривдники-забудовники гр.Зубика!

Горе-забудовниками не враховується і той факт, що поруч з новим будівельним майданчиком знаходиться дошкільний дитячий заклад „Дивосвіт”, який розташований відповідно до наших будинків та цієї новобудови значно нижче (підпірна стіна стримує грунт від наших будинків!), яку працівники садочку постійно ремонтують. Нам відомо і такий факт, що будівництво біля освітньо-дитячих закладів має граничні норми, які тут порушені. Встановлено також, що при вводі в експлуатацію будинку №16 по вулиці Околичній, земельна ділянка (що зараз забудовується) була частково відведена до прибудинкової території будинку № 16, як дитячий майданчик! Невідомо яким чином значна земельна частка опинилася у приватній власності?

НА ВУЛИЦІ ОКОЛИЧНІЙ СТОЇТЬ СТОП ГАНЬБИ і СВАВІЛЛЯ

В таке, що колись поставлять електроопору на дорозі ніхто навіть і не здогадувався. У таке дивовисько не може повірити навіть і сам керівник Львівських електричних мереж п.Володимир Матвіїшин, штампи попередніх погоджень якого є у проектній документації. Однак виникає великий сумнів, що узгодженці Львівобленерго дозволи перенести електроопору із присадибної ділянки прямо на дорогу. Ймовірно її перенесли без всякого дозволу. –Як це так сталося?- запитують мешканці цього мікрорайону і не знаходять відповіді. Як сталося? Серед білого дня на вулицю Околична 10 приїхала спеціальна вантажівка із гідропідйомником. Буквально за десятки хвилин спритники, що назвали себе представниками вуличного освітлення, перетягнули електроопору із присадибної ділянки на дорогу на якій кривдники-будівельники від п.Зубика заздалегідь підготували яму, накрили її бетонною плитою.

Мешканці були у відчаї та безпорадності – дзвонили у електромережі, Львів-світло, вуличне освітлення. Та все дарма. Ніхто навіть не відреагував. Ось і стоїть на вулиці Околичній стовп ганьби і свавілля.

А тим часом, гр. Зубик та його компанія розташовує у електронних та друкованих засобах масової інформації неправдиву інформацію щодо своєї віртуальної забудови і виставляє на торги віртуальні квартири . Ті, хто піддадуться на такі пропозиції просто-напросто можуть залишитися без нічого, бо ж знаємо як швидко і безнаказано зникають з поля зору різноманітні фірмочки.

То ж, добрі люди, галичани, не дайте себе ошукати, будемо разом припиняти свавілля із будівництвом яке ведеться у європейському місті Львові. У нас уже і без цього очисні споруди не справляються з виносом нечистот. До речі, і цей новобуд планують під’єднати до майже виведеної із ладу каналізаційної мережі, бо у підвалах наших будинків постійно витікають нечистоти назовні, а також затримуються у туалетних кімнатах, чим порушуються усі санітарні норми. Так і до епідемій уже недалеко. Споруджені ще за «совєцьких» часів мережі потребують великих капіталовкладень для їх ремонту! Тож є великий ризик, придбавши у таких забудовників квартиру з під’єднанням до непридатних мереж, потрапити в халепу. То ж радимо сто раз подумати, аніж прийняти рішення.

Недавно депутат нашого округу Станіслав Макітра за нашим проханням вів розмову із представниками квартирно-експлуатаційного управління Львівського гарнізону. Чималих зусиль коштувало йому та його виборцям, аби домогтися відкликання начальником КЕВ полковником Максименко Ю.І. свою згоду, на будівництво багатофункціональної споруди, яку раніше він надав гр. Зубику. Горе-забудовники при виконанні будівельних робіт, грубо порушують державні будівельні норми та чинне законодавство України, найманці Зубика нерідко вдаються до неправомірних дій, шантажу і погроз. З офіційними запитами наш депутат планує звернутися в компетентні органи і отримати від них роз’яснення. На вул. Околичну часто навідуються журналісти. На цей раз з Святославом Макітрою приїхала також знімальна група, яка планує провести детальне і грунтовне розслідування щодо несанкціонованого будівництва, яке загрожує сотням людей цілого мікрорайону – трьох львівських вулиць. Разом ми можемо перемогти і зупитити будівельний хасос, який ведеться з дозволу керівництва нашого міста та державного комітету архітектури і будівництва Львівської області. Свідомі того, що бої на вулиці Околичній набудуть затяжного характеру. Але рішучі мешканці готові перегрупувати сили і перейти в рішучий контрнаступ за свої конституційні права і безпеку життя наших дітей, батьків, усіх, хто цього потребує, поставити ультиматум перед тим, хто давав дозволи на таке страхітливе будівництво, що немає під собою жодних законних підстав.

(Інформація підготовлена за повідомленнями Штабу

самозахисту мешканців мікрорайону військового містечка у Львові)

 

 

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.