10 найабсурдніших арештів 2012 року

До вашої уваги пропонуємо 10 найабсурдніших арештів та вироків року. Ви, певно, здивуєтесь, дізнавшись, за що Вас можуть відправити до в’язниці у кількох країнах і наскільки суворими можуть бути вироки тамтешніх судів.

1. За публікацію фотографій іграшкових ведмедиків

Антон Суряпін з Білорусі на місяць потрапив під арешт після того, як опублікував фото іграшкових ведмедиків, котрих скинули з літака в рамках акції шведської рекламної студії, яка виступає за свободу слова в Білорусі.

Антона звинувачують в “організації нелегальної міграції” лише тому, що він першим завантажив у мережу фото ведмедиків. На разі на нього очікує покарання строком до 7 років.

2. За повідомлення у Твіттері

Суд відхилив апеляцію жителя Бахрейну, який “публічно образив короля” у Твіттері, і тепер на нього чекає 6-місячне ув’язнення. Двоє інших “порушників” відбувають 4-місячне ув’язнення. Згідно зі статтею 214 Кримінального кодексу Бахрейну, образа короля є злочином.

3. За виступ проти смертної кари

Імама Баба Лі відкрито засудив серпневу страту дев’яти засуджених у Гамбії. Кілька місяців потому двоє чоловіків у штатському відвели його на допит до штаб-квартири розвідки. З того часу його більше ніхто не бачив.

4. За прояв солідарності з іншими активістами

Мао Хенгфенг, невтомна поборниця репродуктивних прав, виступає за припинення примусових виселень у Китаї, через що неодноразово потрапляла у “виправні трудові табори”, де її піддавали тортурам, що спричинили крововилив у мозок. У вересні її засудили до 18 місяців таборів за участь у заходах до річниці смерті загиблих активістів. На разі місцезнаходження Мао Хенгфенг  невідоме, і сім’я не може надіслати їй одяг та гроші.

5. За відмову від військової служби через переконання

Американський військовослужбовець Кімберлі Рів’єра була направлена в Ірак у 2006 р. Під час відпустки на Батьківщині вона усвідомила, що більше не може брати участь у війні або будь-якому іншому збройному протистоянні. Щоб уникнути повернення до Іраку, Кімберлі поїхала до Канади, де її заяву про надання статусу біженця відхили. Після повернення до США її арештували. Зараз жінці загрожує до 5 років позбавлення волі.

6. За наближення до урядової будівлі

Кубинський активіст, правозахисник та журналіст Антоніо Роділес був заарештований в листопаді 2012 р. під час візиту у штаб-квартиру кубинської розвідки у Гавані, куди він прибув, щоб довідатись про арешт незалежного юриста та журналіста Яреміс Флорес. Його затримали четверо людей у штатському, після чого він був звинувачений у “протидії владі”. Пізніше Роділес був звільнений з-під арешту.

7. За аборт

В Ель-Сальвадор “Мері” вдалася до нелегального медикаментозного аборту на восьмому тижні вагітності. Через деякий час її почали турбувати певні симптоми, тому жінка звернулась до лікарні. Медичний персонал негайно повідомив про неї поліції, оскільки в Ель-Сальвадорі аборт є кримінальним злочином. Мері відразу ж одягнули наручники та прикували до носилок, попри те, що жінка все ще отримувала першу допомогу. За здійснення аборту жінку засудили до 2-х років позбавлення волі. Психічний стан Мері настільки погіршився, що вона вдалася до спроби самогубства. Зараз Мері перебуває у психіатричному відділенні, де дехто з охоронців називає її “убивцею”.

8. За поширення відео в Інтернеті

Сабер Айяд з Єгипту був заарештований 13 вересня після того, як група агресивних чоловіків оточила його будинок та вимагала його смерті за єресь, атеїзм та розповсюдження “Невинності мусульман” — короткометражного фільму, який багатьма вважається образливим, оскільки зображає Пророка Мухамеда та іслам у негативному світлі. Після дзвінка матері Сабера до поліції, остання чекала цілу добу, перш, ніж зреагувати. Прибувши до Сабера Айяда, правоохоронці заарештували його та конфіскували комп’ютер і компакт-диски чоловіка. Наслідками несправедливого судового засідання стали звинувачення Сабера у «дифамації релігії» та засудження його до 3-х років позбавлення волі. На думку Amnesty International вердикт є “обурливим та загрожує свободі слова”. До слухання Сабер утримувався біля каналізації, що вийшла з ладу, а всі його листи до сім’ї та друзів були конфісковані.

9. За блогінг

Співзасновник незалежного Вільного клубу в’єтнамських журналістів Нгуєн Ван Гань засуджував політику Китаю щодо В’єтнаму та був учасником мирних заходів протесту. Разом з Ta Фонг Тан та Фан Тхань Хай, він першим почав використовувати соціальні мережі для викриття корупції та для захисту прав людини у В’єтнамі. 14 вересня в’єтнамський місцевий суд засудив Нгуєна до 12-ти років позбавлення волі, Діеу ­— до 10 років, а Та й Фана до 4 років за “пропаганду проти держави”.

10. За виконання пісні

Троє учасниць феміністичного панк-гурту “Pussy Riot” були звинувачені у «хуліганстві» за виконання пісні-протесту проти уряду в Московського кафедральному соборі. Двоє з жінок були відправлені на 2 роки у віддалені колонії суворого режиму.

Це лише 10 найжорстокіших арештів та вироків 2012 року. І список далеко не повний — щороку людей арештовують та кидають до в’язниць за те, що вони борються за свої права. Ваша підтримка допомагає Amnesty International привернути увагу громадськості до таких справ і наблизити їх справедливе розв’язання.

Міжнародна Амністія