Катерина ІІ обкрадає бюджет Одеси

Хотіли б ми того чи ні, але історія Одеси тісно переплелася з іменем імператриці Катерини ІІ. Місцева влада, яка ніколи не відзначалася особливою прихильністю до України, продовжує і нині культивувати імперський міф про заснування міста саме нею.  Історичні ж факти свідчать, що більш як 600 літ тут уже існувала  українська гавань Коцюбієв, перша письмова згадка про яку датується 1415 роком. Після захоплення міста турками воно стало іменуватися Хаджибеєм. А коли край було звільнено в ході російсько-турецької війни 1787-1791 років, Катерина ІІ 27 травня (7 червня) 1794  року підписала рескрипт про влаштування в Хаджибеї військової гавані й пристані для купецьких суден. Нова назва міста – Одеса вперше з’явилася лише на початку 1795 року. Тож мова має йти не про заснування давно існуючого міста, а про його «прихватизацію» імператрицею. А засновницею міста її назвали лише на ознаменування сторіччя з дня підписання  рескрипту, і з тих пір вірнопіддані стали вести літочислення Одеси.

Не менше перепитій зазнав і встановлений у 1900 році пам’ятник Катерині ІІ та її  сподвижникам  – де Рибасу, де Волану, Потьомкіну і Зубову. В 1920 році більшовики його демонтували. Потім на цьому місці височів монумент на честь потьомкінців. А в 2007 році  мерія міста дала згоду відновити пам’ятник імператриці на кошти спонсора проекту Руслана Тарпана. Для цього використали фрагменти, що збереглися на подвір’ї історичного музею, лише фігуру Катерини відлили повторно. Хоч як активно виступали проти цієї українофобської затії українські націоналісти, та у жовтні 2007 року пам’ятник найлютішому катові українського народу було повторно відкрито. Але відтоді він отримав облудну назву «пам’ятника засновникам Одеси».

Проросійські шовіністичні організації постійно влаштовують поруч із ним свої акції під російськими триколорами та  імперськими знаменами Новоросії, а націоналісти час від часу здійснюють спроби спаплюжити монумент. Хоч уся Катеринівська площа знаходиться під постійним відеоспостереженням і тут цілодобово патрулюють правоохоронці, два роки тому двоє молодих «невідомих патріотів» облили пам’ятник червоною фарбою і написали на постаменті «Кати України». З тих пір бронзова Катерина ІІ перебуває в Одесі під посиленою охороною.

Обходиться це платникам податків не дешево. За даними порталу «Наші гроші», за три роки місто  витратило на послуги державної служби охорони МВС півтора мільйона гривень. Тепер до цієї суми доведеться приплюсувати ще 551 тис грн. з муніципального бюджету, асигнованих на 2013 рік. Кошти будуть витрачені на цілодобове утримання патруля з двох чоловік, який оберігатиме монумент від вандалів. При цьому охоронці мають бути оснащені вогнепальною зброєю, гумовими кийками, наручниками, одягнуті у бронежилети й армійські каски.

Коли ж біля пам’ятника знову зберуться представники численних одеських проросійських організацій, присутні тут правоохоронці, як і завжди, візьмуть під козирок. А ті не забаряться, бо обов’язково прийдуть привітати «засновницю Одеси» Катерину ІІ (уроджену Софію Августу Фредерику Анхальт-Цербстську) із 284-річчям з дня народження, яке припадає на 21 квітня. Мабуть, годилося б, щоб і охорону пам’ятника своїй улюблениці одеські українофоби утримували на свої власні кошти. А поки ж що Катерина ІІ, яку Кобзар називав «вражою бабою», обкрадає бюджет Одеси, тобто усіх жителів міста.

Сергій Горицвіт

На світлині: українофобські акції постійно влаштовуються біля пам’ятника імператриці. Фото автора.

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

3 Comments

  1. Памятники бандерам та шухевичам обкрадають бюджети міст заходу України

  2. Геть цю цяцю з Одеси, щоб не ганьбила своєю статуєю ані Великомучениці Катерини, на честь якої і названа вулиця, ані України, яку вона вирізала і катувала.

  3. Лучше про свою мемориальную доску преступнику,убийце и нацисту Бендере переживайте. И не было бы нацистов в городе,которые только то и умеют что бухать, устраивать беспорядки и портить городское имущество,ничего бы охранять не пришлось.

Kommentarerne er lukkede.