Сьогодні відзначається День свободи слова в інтернеті

П’ять років тому, 12 березня 2008 року, міжнародна організація Репортери без кордонів (Reporters Without Borders) під патронатом ЮНЕСКО для залучення уваги громадськості до проблеми вільного доступу в інтернет у всій планеті, провела День свободи слова в інтернеті (Online Free Expression Day).

Зазначимо, що у перший День свободи слова в інтернеті 12 березня 2008 організація запрошувала користувачів зайти на свій сайт, щоб висловити протест проти цензури, до якої вдається ряд урядів, і зажадати розширення прав для користувачів інтернету.

Тоді у перелік держав-“ворогів інтернету” потрапили 15 країн. Серед них Білорусь, Туркменістан, Узбекистан, М’янма, Китай, Куба, Єгипет, Ефіопія, КНДР, Саудівська Аравія, Сирія, Туніс, В’єтнам та Зімбабве.

У доповіді, яка вийшла в рамках Дня свободи слова в інтернеті в минулому році, “ворогами інтернету” було названо 12 країн, які різними методами обмежують доступ своїх громадян до інформації у мережі. До списку увійшли Білорусь, Бахрейн, М’янма, Китай, Куба, Іран, Північна Корея, Саудівська Аравія, Сирія, Туркменистан, Узбекистан і В’єтнам.

До цього ж списку з 2010 року входить Росія. Укладачі списку зазначили, що в Росії широкого поширення набули кібератаки, спрямовані проти низки інтернет-ресурсів.

Зазначимо, що у цьому році Україна в рейтингу свободи преси від Репортерів без кордонів втратила відразу десять рядків і опинилася на 126-му місці. Експерти пояснили це тим, що рівень насильства щодо журналістів досяг нового піку, а винні залишаються безкарними, що робить вразливими незалежні медіа. У свою чергу, Росія посіла 148-у сходинку, Азербайджан – 156-у, Білорусь – 157-у, Казахстан-160-у.

Раніше повідомлялося, що українська влада вирішила зайнятися інтернет-злочинністю. У МВС розробили законопроект, за яким хакерські атаки на веб-ресурси держорганів і пропаганду жорстокості у мережі вважатимуть загрозою національній безпеці України.

 

Кореспондент

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.