У селі під Києвом відкриють меморіальну дошку воїнам Армії УНР

У суботу, 16 березня, в селі Гнатівка Києво-Святошинського району Київської області відбудеться урочисте відкриття пам’ятного знаку, присвяченого формуванню Окремого Запорізького загону Армії Української Народної Республіки.

         Ініціатором вшанування українських воїнів виступила благодійна ініціатива «Героїка». Над базальтовою дошкою працювали майстри міста Костополя (Рівненська область). Всі роботи виконано на пожертви доброчинців з Києва, Тернополя, Сімферополя та Верхньодніпровська.

         На урочистості запрошено представників місцевої влади, духовенство Української Православної Церкви Київського Патріархату, офіцерів Збройних Сил України.

         Початок заходу о 10:00 біля цвинтарної каплиці Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ КП.

         Як доїхати: від станції метро «Нивки» маршрутками № 727, 765, 372.

Докладніша інформація за телефоном: 093 725 67 45 (Павло Подобєд)

Історична довідка.

         Сьогодні мало хто знає, що створення регулярної української армії почалося під Києвом – у селі Гнатівка 9 лютого 1918 року. Це сталося після того, як рештки українських військ після завзятих 10-денних вуличних боїв у Києві під тиском радянських армій В. Антонова-Овсієнка та М. Муравйова змушені були відступити зі своєї столиці на захід – у бік Житомира.

В Гнатівці, під керівництвом виконувача обов’язків військового міністра Олександра Жуківського відбулося переформування всіх наявних військ в Окремий Запорізький загін – перше регулярне збройне формування Української Народної Республіки. Згодом Окремий Запорізький загін вів переможні бої з більшовиками за Житомир та Бердичів, а вже 1 березня 1918 р. столиця України була звільнена запорожцями від червоних.

Пізніше Окремий Запорізький загін був реорганізований в Запорізький корпус, який відіграв одну з провідних ролей у Визвольній війні 1917-1921 рр.