У Харкові відбувся форум Українських справ

13 квітня 2013 року проходила перша сесія Слобожанського форуму Українських справ у приміщенні Свято-Дмитрівського храму. Модератор заходу – Олексій Слободянюк – окреслив рамки проведення форуму, закцентувавши всеукраїнський контекст події.

Форум розпочався з молитви, виголошеної архієпископом Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ Ігорем (Ісіченком). Останній наголосив на тяглості національно-патріотичної діяльності в Слобожанському краї, а також на численних здобутках та перспективах національного розвитку.

До розгляду пропонувалося три тематичні блоки питань. У рамках І Частини («Українське середовище Слобожанщини») учасники форуму мали змогу прослухати доповіді Люцини Хворост та Лариси Вировець про діяльність Харківського українського клубу «Апостроф» в контексті проблеми реалізації громадської мовної ініціативи. Доповідачки поділилися міркуваннями авторитетних лінгвістів, а також власним досвідом послідовного культивування української мови. Люцина Хворост наголосила альтернативну природу громадської мовної ініціативи по відношенню до позицій держполітики.

Сергій Петров у рамках доповіді «Вікіпедія: досвід успішного україномовного інтернет-ресурсу» ознайомив аудиторію з проблемами та перспективами розвитку україномовної Вікіпедії. Доповідач окреслив популярність цього сайту, навівши статистику відвідування та редагування цього ресурсу.

ІІ Частина форуму «Права людини» тематично підпорядкована юридичній основі міжособистісних та міжетнічних відносин в Україні. Євген Захаров, виступивши з доповіддю «Основні тенденції в царині прав людини в Україні та діяльність правозахисних організацій», висвітлив типові проблеми загострення як внутрішньонаціональних, так і міжетнічних правових конфліктів. У форматі бесіди було розроблено шляхи вирішення проблеми.

Завершальний етап форуму – ІІІ Частина – присвячений охороні довкілля. З доповідями виступили Олег Перегон та Павло Нетеса, котрі розкрили зміст питання про стан довкілля та природоохоронні громадські ініціативи в Східній Україні. Учасникам заходу було запропоновано реальні дії, послідовне виконання яких стане запорукою екологічної стабільності Слобожанського краю.

У перервах між доповідями учасники форуму мали змогу обговорити почуте в форматі кава-брейк-спілкування.
Олексій Слободянюк, підбиваючи підсумки заходу, наголосив на важливості проведення таких форумів як в контексті консолідації національно-патріотичних сил України, так і їх значенні для адекватного інформування українців про актуальні питання в різноманітних сферах громадського життя.

Прес-служба ХОО ГПО «Українська справа»

DSCN9767

DSCN9781

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair