Замінування університету нафти й газу: враження очевидця

Чесно кажучи емоцій багато, і більшість негативних. Не вірилося, що в незалежній державі, яка себе (начебто) асоціює з Європою, можуть бути подібні випадки…

Як прокоментував мені представник міського УМВС, сьогодні о 12-30 на пряму лінію «102» прийшло повідомлення про замінування університету нафти й газу. Можна припустити, що щось не склалося у когось із студентів і в стресовому стані він не найшов іншого виходу із ситуації…Проте!!! В цей день в даному приміщенні відбувалася ще одна подія: Тех Кемп Івано-Франківськ 2.0. О 9-00 цей захід урочисто відкрив уповноважений посол США в Україні Джон Теффт, тема навчання: «Розбудова громадянського суспільства за допомогою нових технологій». Оце так співпадіння, здавалося б. Але дії правоохоронців, які прибули близько першої години (12:50 – 12:55 ) викликають багато питань, вони чомусь рятувати людей вирішили , починаючи, з другого поверху. Попередньо добре роздивившись номери кабінетів (1212 і 1213), де власне в цю мить і проходили тренінги громадських діячів з усієї України, міліціянт сказав своєму товаришу: «Це тут». Тоді я дістав посвідчення журналіста, щоб таки довідатися «що там». Мені відповіли, що нас евакуйовують. На питання чому, якийсь неадекватний працівник (не хочу його ображати, але я йому дійсно співчуваю) швидко мене штовхнув до сходів. І вже на мою вимогу в різкому тоні показав своє посвідчення.

Таким чином я опинився на вулиці, де вже гуділо кілька версій. Студенти «стібалися», що це робота когось із зальотчиків,а от викладачі незадоволено перекидалися «це точно через американців». Дійсно, радіти працівникам університету не було чого, їм не дали забрати свої речі, а на одній кафедрі і то виключити електрочайник.

Зауважу, на другому поверсі першого корпусу університету нафти й газу два коридори. Штук 20 міліціонерів повалили саме на ліво, де у чотирьох аудиторіях відбувалися навчання. Чому? Лишається загадкою.

Інша цікава обставина. У приміщенні після евакуації залишилися люди. За моїми даними, там перебував журналіст. Начебто із ним перебували і представники посольства США. Проте, це мені у міліції категорично заперечили.

Потім на місці довго працювали міліціонери, працівники ДСНС, СБУ та прокуратури.
Тоді учасників тренінгу відправили на обід. І знов виникла дивна ситуація. Добре попоївши, тренери запропонували провести майстер-класи на вулиці, але міліція була проти. Тоді була спроба поміняти місце дислокації у міський парк, і тут на майже годину, правоохоронці організовували супровід.

От це власне і вся подія. А міркувань і думок значно більше, ніж побаченого. Чи найдуть реального заміновувача, думати не приходиться.

Що так налякало і кого у проведенні Тех Кемп Івано-Франківськ 2.0 напрошується саме собою. Ця влада понад усе боїться розумних, цілеспрямованих людей з великим кругозором. Але будемо сподіватися, що сучасна Україна дуже скоро розпрощається поганим минулим, а її основні діячі – на смітнику історії.

Святослав Никорович з місця подїі

csaqpv3pkdw1.jpg

Джерело http://styknews.info/

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair