Про паразитів, вчителів і безкоштовну медицину

«Здайте гроші за аналіз на яйця глистів!» – саме так звучить тепер вимога до вчителів Харківщини пройти професійний медогляд, щоб бути допущеними до роботи з дітьми.

«Покращення» все ширше охоплює наше життя. Коли у 2010 році за медогляд ще здійснювався міжбюджетний трансферт від райвно до санепідемстанцій, то в останні пару років сплачувати за нього все наполегливіше вимагають самих вчителів. Цього року почесна місія відмобілізувати педагогів покладена на директорів шкіл.

Вчитель має сам, звісно добровільно, написати заяву на ім’я начальників районних та міжрайонних лабораторій Держсанепідемслужб з проханням провести лабораторні дослідження. Педагогів у масовому порядку цікавить питання наявності у них збудників кишкових інфекцій, яєць, личинок та фрагментів гельмінтів (веселіше у доданих документах). При цьому, як виявляється, здавати «біоматеріал» для аналізу зовсім не обов’язково. І, до речі, результати цих аналізів, дійсні усього протягом 3-7 днів.

Ходять чутки, що тим, хто швидко заплатить «за глистів» (читай – медогляд) буде додано по п’ять днів до відпустки. А хто не здасть? Тому не буде щастя.

Ціна послуги – 48 гривень 96 копійок. Небагато? Помножити на 35 тисяч педагогічних працівників в області – вже 1 мільйон 750 тисяч. А медогляд, звісно ж, безкоштовно.

Є надія, що, розібравшись з гельмінтами, вчителі активніше візьмуться за знищення паразитів в державі.

Іван ВАРЧЕНКО

1

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair