16 липня. Чи солодша смерть від лагідного вбивці? Відкрита дискусія Майдан Reload №20

16.07.13, 18:00, в Незалежному культурному центрі INDIE: Харків, вул. Чернишевська, 4/6, (другий будинок від площі Поезії, зайти у двір і праворуч) відкрита дискусія

Чи солодша смерть від лагідного вбивці? (Проблеми хворих гепатитом С)

Гепатит С є однією з головних проблем системи охорони здоров’я в Україні. Хоча не існує достовірних даних щодо реальних масштабів епідемії, щонайменше 1 мільйон людей в країні може бути інфікований вірусом гепатиту C (ВГС), який викликає хворобу, відому як гепатит C. Проте, поінформованість про гепатит C залишається на низькому рівні серед населення, в тому числі серед медичного персоналу та осіб, що мають найбільший ризик інфікуватися вірусом.Варто також зауважити про досить поширений безсимптомний перебіг хвороби, через що гепатит С часто називають «лагідним убивцею»

Варіанти схем лікування для тих, хто його потребує, обмежені через високу вартість лікарських засобів, їх виснажливу побічну дію та відносно низьку ефективність доступних препаратів. Нинішня ситуація жахлива, оскільки гепатит С є важкою хворобою, яка може викликати небезпечні для життя ускладнення, такі як рак печінки і печінкова недостатність. Наразі гепатит С визнаний основною причиною захворювань печінки в світі.

Лише в жовтні 2009 року Україна публічно заявила про проблему, а в 2010 році Міністерство охорони здоров’я підготувало “Концепцію Державної програми з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів”. Тільки у квітні 2013 року після протестів Кабінет Міністрів повідомив про затвердження Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року. Однак, громадські організації та хворі продовжують бити на сполох. Повідомлення про затверджену програму ні для хворих,ні для потенційних хворих поки що нічого не змінило. Держава так і не займається профілактикою, діагностикою та лікуванням гепатиту С в Україні.

Про проблеми діагностування та лікування гепатиту С, про роль держави, місцевих органів влади та організованої громадськості у вирішенні проблеми йтиме мова під час заходу.

Модератор дискусії
Володимир Ханас, Тернопіль, координатор проектів ГО «Інформаційний центр “Майдан Моніторинг»

Учасники:

  • Ігор Господарський, завідувач кафедри загального догляду за хворими Тернопільського державного медичного університету ім. І. Горбачевського, головний клінічний імунолог, керівник обласного центру клінічної імунології та алергології, доктор медичних наук, Тернопіль
  • Олексій Загребельний, керівник громадської організації “Клуб “Шанс”, Суми
  • Тетяна Таран, журналістка, Чернівці
  • Андрій Еклема, громадський діяч, Комінтернівське, Одеської області
  • Володимир Казусь, президент Харківського міського благодійного фонду “Благо”, Харків
  • Андрій Роханський, директор Інститута правових досліджень та стратегій, Харків
  • Павло Федик, депутат Тернопільської обласної ради, кандидат економічних наук, одни з розробників обласної програми по протидії ВГС, Тернопіль

Список доповідачів та експертів формується і буде оновлюватися

За регламентом зустрічі – промовці виступають із 5-хвилинними доповідями. Аудиторія може задавати запитання до 1 хв. Передбачено також коментарі експертів. Ті, хто не зможе особисто узяти участь у дискусії, зможуть ознайомитися із її перебігом за адресою
https://plus.google.com/+майдан

600164_10151489958423148_378866523_n

Подія на фейсбуці https://www.facebook.com/events/199828256841234/

===============
В 2000 році Майдан виник передовсім як форум – місце для дискусій. Пройшла майже ціла епоха і… ми запустили новий формат відкритих дискусій – Майдан Reload (Перезавантаження).

Три часи – минуле, сьогодення, майбутнє. Обговорення за 5 днів до події, під час події, після події.
Три медіа – обговорення текстами на форумі і в соцмережах, в клубі наживо, через відеочат.
Три організатори – правонападники (Інформаційний центр “Майдан Моніторинг”), культутрегери (Незалежний Центр INDIE) і правозахисники (Харківська Правозахисна Група).

Трансляція події наживо через Youtube
Різні точки зору, всі грунтовні та аргументовані. Ми залучаємо людей, які знають, про що вони говорять, вміють це сказати коротко і ясно.

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair