Іван Варченко: Влада «замітає сліди» розкрадання грошей на ремонт шкіл Харківщини

«Влада, контролюючі та правоохоронні органи, затягуючи розслідування з розкрадання понад 50% грошей, призначених на ремонт шкіл Харківщини, допомагають злочинцям уникнути відповідальності».

Таке переконання висловив депутат Харківської обласної ради (фракція «Батьківщина») Іван Варченко у ході прес-конференції «Передовий досвід корупції. Як вкрасти мільйони на ремонтах шкіл і уникнути за це відповідальності», яка відбулася в інформагенції УНІАН.

Він нагадав, що протягом червня-липня до органів, уповноважених на розслідування та контроль за дотриманням законності, було надіслано низку звернень. Проте кожен з цих органів в різній формі зігнорував свої обов’язки.

Так, 20 червня 2013 року сесія Харківської обласної ради відмовилася створити тимчасову контрольну комісію  для забезпечення публічного контролю за проведенням розслідувань.

Управління Держфінінспекції у Харківській області, розпочавши ревізію ще 6 червня, через місяць продовжила її на невизначений термін.

Прокуратура Харківської області одразу заперечила причетність своїх співробітників до зазначених злочинів. Дії обласної прокуратури було оскаржено у листі до генерального прокурора В.Пшонки. Докази причетності, у вигляді пакету листування співробітників прокуратури з посадовими особами Дергачівської РДА, з вимогами надати документацію, що стосувалася угод про ремонт навчальних закладів та відповідями на ці вимоги, додавалися. Генпрокуратура повернула скаргу на розгляд до обласної прокуратури, що є порушенням законодавства України. Зокрема, ст.7 Закону України «Про звернення громадян» прямо забороняє направляти скарги  громадян  для  розгляду  тим органам або посадовим особам, дії чи рішення яких оскаржуються.

З часу вчинення злочину посадові особи Дергачівської РДА, чиї підписи стоять під фінансовими документами, отримали підвищення на посадах.

Служба безпеки України та органи по боротьбі з економічною злочинністю МВС мовчать.

«За попередньою традицією, – продовжує депутат, – у подібних ситуаціях, коли представники нижчих ланок допускали очевидні «проколи», витік компрометуючих документів, можна було очікувати на показове покарання винних або призначених «цапів відбувайлів», як доказ того, що влада та правоохоронна система працює».

«Узгоджена позиція різних структур у спробах «замітати сліди» з даної справи, може свідчити лише про одне: коло причетних до подібного «бізнесу» з бюджетними грошима ширше, а масштаби розкрадань значно більші. Тому організатори афери найбільше бояться, що за ниточкою потягнеться весь клубок», – резюмує Іван Варченко.

top-photo

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair