У Сімферополі не публікуються документи про державні закупівлі

Центр Політичних Студій та Аналітики оцінив закупівлі Управління освіти Сімферопольської міської ради. У цих закупівлях кілька років поспіль перемагають одні і ті ж замовники. А приховування, передбачених законом документів, змушує сумніватися у чесності торгів.

Шкільні їдальні

У  лютому 2013 підприємство «Общепит» виграло два тендери на послуги шкільних їдалень.

Закупівля на 947 тисяч була неконкурентною. Закон зобов’язує публікувати обґрунтування закупівлі в одного учасника. Проте Управління освіти не оприлюднило пояснень у Віснику держзакупівель.

Інша закупівля на 12 мільйонів 670 тисяч вже проводилася у форматі відкритих торгів. Єдиним конкурентом «Общепиту» був «Ресурс-2009». Різниця їхніх цінових пропозицій – трохи більше 70 тисяч. У “Віснику держзакупівель” неопублікований звіт про проведення торгів.

У лютому 2012 року підприємство «Общепит» також за державні гроші обслуговувало шкільні їдальні на 11, 5 мільйонів гривень. Цікаво, що його конкурентом на торгах був той самий «Ресурс-2009», який запропонував таку ж ціну, але не був обраний. Третього учасника «Чико-Юг» дискваліфікували через «невідповідність запропонованих послуг опису предмету закупівлі».

У березні 2012 Управління освіти Сімферополя віддало ще 1 млн. 19 тис. «Общепиту» за неконкуретною процедурою. Причому замовник не опублікував обґрунтування закупівлі в одного учасника, як того вимагає закон. Також відсутня кваліфікаційна документація.

Керівник «Общепита», за даними держреєстру, – Стоковський Володимир – входить до виконавчого комітету Сімферольської міської ради. Також у 2006 Стоковський балотувався від БЮТу в Київську районну раду Сімферополя.

Консерви

У січні 2013 для дитячих садочків Сімферополя закупили  горох консервований, овочеві й томатні консерви, огірки консервовані і томатну пасту. Переможцем оголосили підприємство «Савіра». ТОВ «Савіра», як пише Центр журналістських розслідувань, засноване у 2010 році і його статутний фонд складає всього 100 гривень. За продукти заплатили 618 тис. грн. Інші учасники торгів – «Кримкурортсервіс», «Севпродукт», підприємець Ільясов Л.Р. Немає інформації про причини відхилення решти пропозицій та звіту про результати.

Яйця

Взимку 2012 Управління освіти Сімферополя закупило яйця птиці у «Чико-Юг» за 1 млн. 344 тис. грн. Однак на сайті про державні закупівлі неопублікована документація конкурсних торгів і звіт про результати процедури закупівлі.

Видання “Наші гроші” пише про «Чико-Юг» як прокладку, що станом на травень 2012 року мала 100 гривень статутного капіталу.

Як повідомляє Центр журналістських розслідувань, закупівлями харчів для школярів у «Чико-Юг» цікавилася Сімферпольська прокуратура. Йдеться про закупівлю гарячого харчування для шкіл Сімферополя на початку 2010 року. Посадові особи Сімферопольської РДА вибрали найдорожчу пропозицію і переплатили за їжу 1 мільйон гривень. Інша судова справа проти «Чико-Юг» порушена у 2012 році через високі ціни на курячі яйця – 14 гривень за десяток. Учасники запропонували ціни, які перевищували заплановані державні витрати на закупівлю, але торги не були скасовані.

М’ясо

У січні 2012 «Кримкурортсервіс» виграв тендер на 852 центнери м’яса із ціною – 1 748 360,00 грн. Однак в оголошенні результатів закупівлі цифра на мільйон більша – 2 748 360 грн. Це може бути помилка або грубе порушення законодавства.  На Порталі держзакупівель не вистачає документації конкурсних торгів і звіту про результати процедури закупівлі.

У лютому 2012 року ТОВ «Севпродукт» виграло тендер на закупівлю 228 центнерів м’яса за 1 млн. 275 тис. грн.  Тут теж є розбіжності у цифрах у протоколі і оголошенні про результати закупівлі: 892 962,00 грн. проти 1 275 660 грн. Невідомо, звідки “наросло” ще 300 тисяч після того, як переможець був визначений.

МОЛОКО (січень 2012)

Управління освіти придбало 51 тис. літрів молока у «Криммолоко» за 853 448 грн., але не опублікувало майже ніяких документів про закупівлю. Відсутні кваліфікаційна документація, протокол розкриття пропозицій і звіт про результати закупівлі.

Молоко і вершки для дитсадків купили в ПАТ «Криммолоко» за 4 мільйони 740 тисяч гривень за  500 тис. літрів. Пропозиції трьох інших учасників (ТОВ «Жаворонок», ТОВ «ВКФ Далі ЛТД», ТОВ «Мега-Мит») відхилили через брак документів, а саме інформації з ЄДР. Однак невідомо, які ціни пропонували інші учасники. Замовник не опублікував протокол розкриття пропозицій і звіт про результати процедури закупівлі.

СИР (січень 2012)

Управління освіти купило 507 центнерів кисломолочного і сичужного сиру у «Криммолоко» і заплатило 2 млн. 498 тис. грн. Неопубліковане пояснення, чому відхилені решта пропозицій, зокрема дешевші від «Мега-Мит» (1 млн. 752 тис. грн.)  і «Далі ЛТД» (1 млн. 889 тис. грн.).

Олія

У вересні 2012 року Управління освіти Сімферополя закупило 5850л олії, оприлюднивши тільки звіт про результати процедури тендеру. Учасників торгу було тільки двоє. Переміг Ільясов Л.Р. Цікаво, що закупівля має передісторію. За місяць до оголошення запиту цінових пропозицій міська рада Сімферополя вже намагалася купити в Ільясова ті ж 5850л олії, хоча його пропозиція була дорожчою порівняно з іншими. Один із учасників торгу оскаржив рішення замовника в Антимонопольному комітеті. Управління освіти зобов’язали скасувати всі рішення після відкриття цінових пропозицій і закінчити запит цінових пропозицій так, як того вимагає закон. Але як свідчить інформація у “Віснику державних закупівель”, у серпні 2012 було проведено новий запит цінових пропозицій і знову вибрали Ільясова. У звіті про результати вказано, що єдиним  критерієм оцінки була ціна. І цього разу в Ільясова вона була справді найнижча, порівняно з його єдиним конкурентом, але на 878 грн. вища ніж два місяці тому.

Сухофрукти і повидло

Підприємець Ільясов Л.Р. у травні 2012 ще виграв тендер на ізюм, повидло і “компотну суміш” із сухофруктів для дитячих садочків. Вартість товару – 139 955 грн. Хто ще брав участь у торгах невідомо, оскільки Управління освіти Сімферополя опублікувало тільки кваліфікаційну документацію.

СОКИ, КРУПИ, ЦУКОР (лютий 2012)

За фруктові та овочеві соки Управління освіти Сімферополя заплатило 340 тис. 810 грн. Переможцем тендеру стало підприємство «Севпродукт». Протоколу і звітів на Порталі держзакупівель немає.

Для навчальних закладів купили крупи в «Кримкурортсервіс» за 541 тис. грн., хоча була дешевша пропозиція від ТОВ «Савіра» – 392 190 грн.

Цукор для дитсадків Сімферополя придбали в «Кримкурортсервіс» на 1 млн. 247 тис. 520 грн. Чому було відхилено дешевшу заявку від «Далі ЛТД» на 940 608 грн. – пояснень замовник не опублікував.

Печиво

Цукрове печиво для навчальних закладів Сімферополя взимку 2013 купили за 237 тисяч гривень. Переможцем стало підприємство «Савіра». У “Віснику держзакупівель” не оприлюднено звіт про результати процедури закупівлі.

Світильники

У грудні 2012 року для дитячого оздоровчого центру Сімферополя придбали вуличні світильники у вигляді лебедів та оленів, а також гірлянди-бурульки. 77 світильників закупили у приватного підприємця Волкової М.В. і заплатили за все 249 310 грн. Але з документів оприлюднили тільки документацію конкурсних торгів. Таким чином, невідомо навіть, які ще пропозиції подавалися на торги. Так само не опубліковані причини відхилення інших пропозицій. А, отже, неможливо з’ясувати, чому саме ця пропозиція була обрана.

Меблі

У вересні 2012 Управління освіти Сімферополя придбало меблі для дошкільних навчальних закладів на суму 1 мільйон 547 тис. 260 гривень. Меблі для дитсадків забезпечив підприємець Михайло Гора із села Мирне Сімферопольського району.  У Віснику держзакупівель з усіх документів, що вимагає закон, опубліковані тільки зміни до кваліфікаційної документації і протокол розкриття цінових пропозицій.

Підприємець Михайло Гора виграв також іншу закупівлю меблів у дитсадки на суму 130 770 грн. Договір підписали у травні 2012 року. Управління освіти Сімферополя опублікувало на порталі держзакупівель тільки інформацію про запит цінових пропозицій. Тому немає інформації, хто ще брав участь у торгах і з якими цінами.

Охорона навчльних закладів

У квітні-липні 2012 року для навчальних закладів Сімферополя також замовили послуги з розслідувань і безпеки. У Віснику державних закупівель опублікована тільки документація конкурсних торгів. Отже, невідомо, які альтернативні пропозиції були у замовника.

У торгах було два лоти, які виграли ТОВ «Моноліт-гарант» на 58 874 грн. і ДП «Агентство професійної безпеки “Атлант” на 44 315 грн.». Співробітники компанії “Атлант” були помічені біля Київської міської держадміністрації 7 лютого 2013 р. під час, так званого, штурму КМДА. Причому на той час, “Атлант” не мав договору з КМДА про надання послуг охорони.

Тротуарна плитка

За тротуарну плитку для Дитячого оздоровчо-екологічного центру у Сімферополі заплатили 199 810 грн. Договір підписали у червні 2012 р. з підприємцем – Колесником Юрієм. Чи були дешевші пропозиції? І хто ще подавався для участі у торгах? Про це у “Віснику держзакупівель” немає відомостей. Управління освіти Сімферопольської міської ради не опублікувало, передбачених законом, документів, а саме: документацію конкурсних торгів, протокол розкриття пропозицій і звіт про результати процедури закупівлі.

Технічні випробування і аналіз

За послуги з технічних випробувань та аналізу Управління освіти заплатило підприємству “Кобальт” 149 тисяч гривень. Договір підписали у червні 2012 р. Директор підприємства – Козік Анатолій Петрович. Неопубліковані кваліфікаційна документація, протокол розкриття пропозицій і звіт про результати процедури закупівлі.

Бензин

Бензин для навчальних закладів Сімферополя у червні 2012 року купили за 216 тис. 121 грн. Постачальником став ТОВ «Луна Плюс». Підприємство «Луна Плюс» зареєстроване у 2011 році. На Порталі держзакупівель не оприлюднений протокол розкриття пропозицій. Отже, невідомо, яких інших постачальників могло обрати Управління освіти Сімферополя.

 

Державні установи при закупівлі товарів та послуг мають дотримуватися кращого поєднання ціни та якості і керуватися законом про державні закупівлі. Публікація всієї тендерної документації – це не просто виконання вимог законодавства. Лише завдяки прозорості тендерних процедур можна бути впевненим, що школа чи дитсадок обрав кращі товари і послуги із запропонованих.

 

Ірина Салій

За результатами “Всеукраїнської ініціативи за чесні державні закупівлі в системі освіти”.   Проект фінансується Європейським Союзом

 

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair