Міліція проігнорувала суд і втретє закрила провадження у справі побиття херсонських журналістів

Слідча Комсомольського райвідділу міліції Херсона лейтенант міліції Дарія Зубко закрила кримінальне провадження у справах по нападу на журналістів інформаційного агентства «Таврія ньюс» Олександра Тарасова та Валерія Миронюка. Одну зі справ вона закрила втретє. Слідча майже дослівно переписала свою попередню постанову про закриття кримінального провадження, яка 30 травня була скасована Апеляційним судом Херсонської області. Мотиви закриття – журналістам ніхто не перешкоджав розміщувати інформацію на сайті, присутні особи не усвідомлювали що діють проти журналістів.

Нагадуємо, що раніше цього року у березні і липні У Херсоні під час зйомок спроби виселити з квартири багатодітну родину Сорокіних здійснювався напад на журналістів Олександра Тарасова і Валерія Миронюка, про що було подано заяву до міліції.

НМПУ вважає, що лейтенант міліції Дарія Зубко звужено тлумачить статтю 171 Кримінального кодексу України, яка стосується перешкоджання законній діяльності журналістів. Всупереч тлумаченням науковців і рішенню Апеляційного суду Харсонської області, співробітниця міліції вважає, що перешкоджання це лише створення перешкод при публікації матеріалу.

Слідча Дарія Зубко ігнорує відеозапис подій та покази свідків, в тому числі співробітника міліції, які зазначили, що Олександр Тарасов пред’являв своє журналістське посвідчення, а також представляв Валерія Миронюка як свого оператора. Під час інциденту учасники подій кілька разів називали Тарасова і Миронюка журналістами, що зафіксовано на відео http://nmpu.org.ua/2013/03/v-hersoni-bratky-napaly-na-zhurnalistiv-media-profspilka-vymahaje-pokaraty-vynnyh/. Тим часом пані Зубко відзначає у постанові про закриття кримінального провадження, що «ніхто з оточуючих не сприймали в дійсності, що чоловік, який назвався журналістом, дійсно є журналістом».

Прокуратура також відмовилася підтримувати звинувачення у перешкоджанні законній професійній діяльності журналіста, хоча сам прокурор у обвинувальному акті зазначив, що побої спричинено журналісту ІА «Таврія ньюс» Олександру Тарасову, коли він здійснював відеозапис подій.

21 серпня 2013 р. слідчий Дарія Зубко в телефонній розмові з Олександром Тарасовим, повідомила, що кримінальне провадження по іншому нападу на журналіста Тарасова 01.07. 2013 охоронців, охоронної фірми «Арбалет» http://video.yandex.ua/users/ya-rodoslav-sk/view/2/ також закрито, у зв’язку з відсутністю в діях охоронців складу злочину. При цьому Дарія Зубко проігнорувала зафіксовані на відео погрози зламати журналісту руку, намагання вихопити у нього телефон на який фіксуються події, обливання телефону водою, не допуск до місця події.

Постанову про закриття провадження, за словами лейтенанта міліції Зубко, було направлено потерпілому поштою, однак Олександр Тарасов її не отримав.

Незалежна медіа-профспілка України звертає увагу, що слідчий, чотири рази незаконно закриваючи кримінальне провадження проти херсонських журналістів, створює небезпечний прецедент, коли можна безкарно нападати на журналістів і уникнути відповідальності.

НМПУ вимагає від Генеральної прокуратури України звільнення з подальшим притягненням до кримінальної відповідальності за зловживання владою або службовими повноваженнями(ч.3 ст.364 КК України) слідчого Комсомольського ВМ ХМВ УМВС України лейтенанта міліції Дарії Зубко. Медіа профспілка, також вимагає від Генеральної прокуратури України взяти під особистий контроль справи по нападу на Херсонських журналістів. І цей контроль повинен носити не декларативний, а реальний характер.

http://nmpu.org.ua/2013/08/militsiya-proihnoruvala-sud-i-vtretje-zakryla-provadzhennya-u-spravi-pobyttya-hersonskyh-zhurnalistiv/

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair