Так от ти яка, Концепціє внесення змін до Конституції України…

ca_banner

На запит ІЦ “Майдан Моніторинг” Адміністрація президента надала текст документа, який члени “Конституційної Асамблеї вирішили не оприлюднювати.

21.06.13 відбулося 4-те пленарне засідання “Конституційної Асамблеї” під проводом Леоніда Кравчука, яке у медіа було названо “закритим”. Не уявляючи собі, як може бути закритим засідання утворення, яке пише для нас Конституцію, ми тоді звернулися до АП з запитом щодо надання протоколу та стенограми “закритого засідання”. В Адміністрації тоді пообіцяли, що невдовзі “закрите” стане “відкритим”. Побіцяли і не збрехали. Невдовзі протокол з’явився ТУТ, а стенограма – ТУТ.

Почитавши стенограму, ми виявили в ній дещо цікаве і характеристичне для тої “асамблеї”: 64-ма голосами її доблесних членів проти 4-х було вирішено… не оприлюднювати те, що вона на засіданні 21-го червня затвердила – взятий за основу проект Концепції внесення змін до Конституції.

От фрагмент:

“Кравчук Л.М.:

– Береться до уваги, але я не можу не поставити на голосування проект, який ми роздавали. Я ставлю на голосування проект. У проекті другий пункт: оприлюднити. Ставлю, хто за? Прошу проголосувати. Четверо – “за”. Хто проти? Шістдесят чотири – “проти”. Другий пункт вилучається.

Безперечно, ми не могли це так залишити і надіслали до АП відповідно запита, будучи готовими у разі недазоволення запиту гарненько посудитися, адже не існує правової норми, за якою проект Концепції можна було б віднести до інформації з обмеженим доступом.

Проте в АП не стали спокушати нас можливістю гарненько посудитися, відповівши (електронною поштою) так:

Шановний пане Северин!

На Ваші запити від 12 серпня 2013 року, що надійшли до Головного управління з питань конституційно-правової модернізації та до Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента України повідомляємо таке.

За інформацією, наданою Головним управлінням з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України, відповідно до Рішення Конституційної Асамблеї «Про проект Концепції внесення змін до Конституції України» від 21 червня 2013 року № 14 проект Концепції взятий за основу для подальшого доопрацювання в рамках діяльності Конституційної Асамблеї. У зв’язку з цим комісіям Конституційної Асамблеї, членам Конституційної Асамблеї запропоновано внести координаційному бюро Конституційної Асамблеї відповідні пропозиції.

Таким чином, взяття за основу проекту Концепції внесення змін до Конституції України передбачає продовження роботи з урахуванням внесених пропозицій передовсім з метою його схвалення Конституційною Асамблеєю згідно з підпунктом 2 пункту 4 Положення про Конституційну Асамблею.

Необхідно зауважити, що питання оприлюднення проекту Концепції внесення змін до Конституції України було предметом окремого обговорення та розгляду на пленарному засіданні Конституційної Асамблеї 21 червня   2013 року. Переважною більшістю голосів членів Конституційної Асамблеї було прийнято рішення про те, що лише після доопрацювання та схвалення Концепції внесення змін до Конституції України, її текст буде оприлюднений для проведення обговорень, дискусій серед широкого загалу тощо.

Ураховуючи викладене, надсилаємо Вам текст проекту Концепції внесення змін до Конституції України та просимо взяти до уваги, що дана редакція проекту Концепції є проміжною і перебуває в процесі доопрацювання.

Дякуємо за Ваші запити.

Додаток: 1 файл.

З повагою

Керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації
Адміністрації Президента України  Денис Іванеско

*****

Відтак, ми раді можливости поінформувати суспільство про плани конституційних асамблейників з-під прапору Леоніда Кравчука і оприлюднюємо взятий ними до основи проект Концепції внесення змін до Конституції України. Сподіваємося, комусь буде цікаво, а кому – й корисно. Не має бути нічого “неоприлюдненого” там, де йдеться про визначення правових основ функціонування держави, взаємин з суспільством, про права і свободи українців. На віки вічні.

Документ має 55 сторінок у форматі ворд, тому його причеплено тут доданим файлом. Приємного і повчального читання.

Читати Проект Концепції змін до Конституції