XVIII відкриття культурного сезону українців Вармії та Мазур

Відкриття культурного сезону українців Вармії та Мазур – міні-фестиваль, який стартував вісімнадцять років тому. Цього року подія відбулася 16 – 17 серпня.

2013_08160016

Урочистого відкриття заходу доконав війт Гміни Сроково Францішек Андрушкевич разом із організаторами – головою Вармінсько-Мазурської координаційної ради Степаном Мігусом та головою Сроковського гуртка ОУП Андрієм Щуцьким. У церемонії взяли участь зокрема депутат польського парламенту Мирон Сич, генеральний консул України в Гданську Мирон Янків, віце-маршалок вармінсько-мазурського воєводства Ярослав Слома, голова Комісії національних меншин Сеймику Владислав Манькут, голова Гмінної ради Александер Камінський, парох греко-католицької парафії у Кентшині Микола Козіцький та голови навколишніх гуртків ОУП.

2013_08160042

В офіційних промовах найчастіше лунали бажання гарної забави. Зі свого боку депутат М. Сич підкреслив, що така культурна подія дуже потрібна. Вона єднає суспільство цілої гміни і з кожним роком стає популярнішою.,,Люди приїжджають, щоб захоплюватися чудовим українським фольклором та гарно провести час” – зазначив депутат.

2013_08160054

Дует бандуристок з Рівненщини почав міні-фестиваль. Оксана та Мирослава Круки презентували низьку народних пісень. Опісля на сцені виступив вокальний гурт ,,Зорепад” з Бань Мазурських. Чудові українські танці виконав ансамбль ,,Черемош” з Венгожева, керівником якого є Володимир Денека. У холодний п’ятничний вечір кількатисячний натовп людей розігрівали фольково-рокові гурти ,,Беркут” та ,,Еней”.

2013_08160086

У другий день сроковського дійства перед глядачами виступили чергові вокальні ансамблі ,,Гарячі серця” з Бартошиць, ,,Сапіняци” з Круклянок, ,,Спектрум” з Кандит та дует ,,Світлиця” з Литви. Організатори не забули також про любителів жвавіших ритмів.,,Білий Берег” та ,,Горпинa” з Ольштина дали перед ними концерт. Танцювальна забава закінчила культурний захід.

2013_08170046

Він не міг відбутися без фінансової підтримки наданої спонсорами, серед яких були зокрема Міністр адміністрації і цифризації, Управління Маршалка Вармінсько-Мазурського воєводства, війт Гміни Сроково, Гмінний осередок культури, місцеві підприємці та приватні спонсори.

Андрій Сидор
кореспондент тижневика
“Наше Слово”