Операція “Фаренгейт 451”. В школах Харкова (+не тільки там) буяє незаконний примус, чекають на “ревізора”

За конституційною легендою (ст.19) “Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.”

Особливо зухвало на це кладуть в системі освіти. І традиційно зухвало – в місті Харкові. Остання стаття на цю тему.
Ось що пишуть харків’яни:

1

“До нас їде ревізор” (с), і не якийсь там харківський, а з КИИИИЇВА! Школярів збирають класні керівники, та розповідають,як треба поводити та що можуть робити перевіряючи. По-перше вилучили зі всієї школи “заборонену літературу” (книжки недозволених видавництв). Всю недозволену літературу заслали на горище.

По-друге, портрет Януковича,який висів просто у класі, наказали взяти у рамку(бо без рамки не можна).

По-третє,заради комісії, треба прийти до школи у парадній формі.

В-четверте, треба підписати всі кімнатні рослини, в українській школі, російською та латиною (це робиться тільки для комісії).

Ще попередили,що у разі,якщо попросять відчинити наплічник, щоб щось там перевірити, то треба відчинити, на що ми заборонили строго своїй дитині відчиняти для перевірки особисті речі.

Напередодні завітала до школи людина з районного відділу освіти та особисто перевірив всі куточки школи. Було дивно дивитись на довгу процесію : першим йде чиновник з відділу освіти, потім директор школи, потім секретар…. По черзі вони роблять магічні рухи з ключами та заходять до кімнат. При цьому в нас вже майже тиждень проблема з хлоп’ячою роздягальнею на фізкультурі: зламане вікно, було дуже холодно перевдягатись. Ніхто не бігав й не переймався проблемою. Діти, як завжди-то те, що заважає нашим чиновникам працювати.

Ганна Чума

2

5394o2Кстати, в школах Харькове сейчас идет “операция Фаренгейт”. Из главка присланы списки учебников, допущенных к использованию в учебном процессе. Но вот, что интересно, все остальные учебники (например прошлого года выпуска или авторские) не просто нельзя использовать, их не должно быть в помещениях школы вообще. Это же касается художественной и научной литературы. Нет грифа – фтопку. Например, “Кобзар” разрешен только 2013 года издания с расово верным предисловием. Остальные “Кобзари” фтопку. Проверяющие ходют и проверяют (на них надеты каски с номером 451, наверное).

Cудя по коментам, такое творится и в Московском районе городе и в Дзержинском и похоже в остальных.

Ждут какую-то комиссию из Киева которая внезапно будет шмонать столы, шкафы и портфели учащихся

Прикол в том, что это вполне может быть устным распоряжением, например из гороно, а потом “мы ничего не говорили, нас не так поняли, мы всегда были за свободу”

Учебники, а также дневники и тетради должны быть утвержденного образца. но всё это началось 1-2 дня назад, то есть, кто купил тетради или дневник не той марки и пользуется этим с начала учебного года, тому надо перепокупать. возможно тут замешаны финансовые интересы

Комиссию (по слухам же!) ждут в понедельник

С. П.

3.

Син в четвер прийшов зі школи та розповідав, що директор разом з кимось (він не знає, хто це)  приходили до класу і дивилися підручники, говорили про те, що можна користуватися тільки підручниками, виданими в бібліотеці!! Але  підручники у них всі старі з 2007-2008 року.

Остап Пательня

4

А я прячу дома “запрещенную литературу” по просьбе классного руководителя от проверки) Вспоминаю про войну, революцию. пароли-явки и прочее. И еще у меня есть дельное предложение: проверке приехать и сделать очень правильный ход – выстроить всю школу на линейке, сложить в круге книги изданные до 2012 года и сжечь. Хорошо работает, доказано историей

Александра Руденко

На Харьков Форуме люди докопалися до причин такої поведінки – йдеться про прибирання з ринку видавництва Ранок. Багато тут.

5.

цей процес відбувається по ходу по всій Україні (на Черкащині точно, тому що і до нас в школу приїжджали в цю п’ятницю). І всі епізоди, які описані в статті є аналогічні крім портфелів (але це можливо лише в нашій школі). В нас найбільше причепилися до підручників для 2-х та 5-х класів, які вчаться за новою програмою. Для цих класів підручники були завезені департамнтом освіти для всіх закладів освіти Черкас, які рекомендовані міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, перевіряючі назвали такі підручники контрабандою оскільки можна користуватися підручниками лише з грифом МОН (без молоді та спорту). І було іще багато інших дрібних моментів.

Леся Хлипавка

Шановні харків’яни, якщо ви знаєте про цю тему більше, будь ласка, напишіть нам на monitor@maidan.org.ua, або зв’яжіться з ким хочете з розділу контакти Майдану.

Головна проблема в доведенні незаконного примусу – це документальні свідчення. Не бійтеся! Щоб покласти цьому край, треба таки ризикувати і фіксувати все, на телефони, на диктофони. В школах, де батьки дають відсіч такому маразму, як правило, щасливіші діти і якісніше навчання.

451° за Фаренгейтом (англ. Fahrenheit 451) — роман-антиутопія американського письменника Рея Бредбері в жанрі наукової фантастики. 451° за Фаренгейтом – це температура горіння паперу.

 

Причиною цих дій, ймовірно став переділ ринку підручників

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair