«Тварини поза законом у Львові»

15 листопада 2013 року у Львові о 12.00 за адресою, м. Львів, вул. Вороного, 3, 2-й поверх, у конференц-залі телеканалу «ЗІК» («потилиця» готелю «Жорж») відбулася прес-конференція Західно-українського товариства захисту тварин (ЗУТЗТ).

Захід було присвячено питанню поводження із безпритульними тваринами у м. Львів. А саме – проблемі гальмування з боку міської ради процесу погодження проекту ухвали «Про захист котів від жорстокого поводження у місті Львові» та злочинної діяльності «Львівського комунального підприємства по відлову вуличних тварин «Лев».

10 червня 2013 року проект ухвали пройшов громадські слухання, на яких однозначна більшість присутніх віддали свій голос на користь ухвали, були проведені консультації та публічне обговорення проекту.

«Коли почалися процедурні моменти, пов’язані із погодження цього документу у підрозділах міськради, проблеми виникли лише в ЖКУ, – каже Наталія Куба, ЗУТЗТ. – Нашу ухвалу протримали близько 3,5 місяців. Починаючи з серпня, ми не можемо отримати будь-яку відповідь, що не суперечить юридичним і процесуальним нормам, від цього управління. Олійник відправляє до Гольця, Голець до Синютки, а в кінці кінців ми отримуємо відповідь, що ухвалу загублено. Після нашого звернення до прокуратури щодо порушення з боку чиновників законних термінів! на погодження прийшов лист, що ЖКУ має наміри провести громадські слухання в районах Львова. Ми цілком розуміємо таку поведінку. Ухвала рано чи пізно буде прийнята на сесії міськради, і це означає, що доведеться працювати інакше, у відкритому та прозорому режимі, що і є головним страхом цих людей».

14 травня 2013 р. на відкритій зустрічі у міськраді із представником фонду «Розвиток України» з Донецька у присутності громадськості міські чиновники – Шевчук, Юзьків – радо звітували про успіхи Львова у питаннях гуманного поводження із тваринами. Були озвучені цікаві факти про те, що ЛКП «Лев» не тільки масово стерилізує тварин, а потім відпускає, а ще й прилаштовує. І взагалі, ЛКП є взірцем порядку та сучасного ставлення до проблем з вуличними тваринами для інших міст.
Проте ми не почули конкретики: скільки тварин було простерилізовано, скільки випущено і скільки прилаштовано?

Протягом 2009-2012 років зусиллями ЗУТЗТ на ЛКП було простерилізовано близько 600 тварин, за що сплачено 84 081 грн.60коп. І це є кошти, залучені винятково силами товариства.

«Сьогодні в ЛКП «Лев» закінчився термін ветеринарної ліцензії, – каже Андрій Курач, президент ЗУТЗТ, – ліцензія на користування кетаміном не вироблена, а альтернативні методи наркозу, якими ми навчили користуватись ветеринарів підприємства, не застосовуються, бо «грошей на їх закупівлю нема»! В той самий час тариф на стерилізацію в «Леві», наприклад, собаки, піднято до 430 грн., тоді, коли приватні ветлікарні для безпритульних тварин роблять такі операції за 350 грн. Доба перетримки безпритульних тварин в приватних осіб з харчуванням ! становить 10 грн. для кішки, 25 грн. для собаки. На ЛКП «Лев» доба коштує 118 грн.! Комунальним підприємством від липня 2012 року до вересня 2013-го не зроблено жодної стерилізації, вакцинації, ідентифікації міських тварин. У цей час ЗУТЗТ і його волонтерами від початку цього року зібрано і витрачено на лікування, вакцинацію, стерилізацію, перетримку і перевлаштування безпритульних тварин більше 30 000 грн. Єдиним позитивом є те, що нам ще милостиво дозволяють забирати собак з ЛКП «Лев» для перевлаштування. Що означає порятунок тварини від вірної ! смерті. Більше сотні тварин цього ! року забрано членами і волонтерами ЗУТЗТ, простерилізовано і прилаштовано до нових власників».

Міські притулки Німеччини фінансуються на 50% з бюджету місцевого самоврядування. Ще 50% збирає громадська організація, яка, після перемоги у відкритому конкурсі, залучається до керівництва притулком. Жодних засад самоокупності, на яких базуються сподівання на фінансування майбутнього львівського муніципального притулку чи ілюзорних планів на «заробляння» силами ЛКП «Лев». Таку необхідну решту коштів можна залучити швидше з благодійних пожертв, донорських організацій, як це робиться в цивілізованому світі. Також і нещодавно ратифікована Верховною Радою «Європейська конвенція про захист тварин» визначає притулок для тварин як некомерційне господарство.
Найближчий приклад вже існує в Луцьку, де муніципальний притулок отримує від міста кошти на зарплати та комунальні витрати, а харчування тварин, їх стерилізація, ідентифікація та перевлаштування оплачується зі скриньок для пожертв захисниками тварин, про що повідомила Дана Новарчук, керівник луцького комунального притулку для собак «Ласка».

26.05.2013 року на телеканалі «ЗІК» вийшов сенсаційний випуск програми «Правокація» про вбивства тварин на ЛКП «Лев». 26.06.2013 року журналісти, зоозахисники та депутати ВР звернулися із заявами про злочин у прокуратуру Львова. Досі нас не повідомили про стан справ та початок кримінального розслідування дій в. о. директора ЛКП «Лев» Гарматія Р.Я.

«Повне ігнорування з боку виконавчих та контролюючих органів примусило нас шукати докази самостійно, – каже Юрій Микитюк, віце-президент ЗУТЗТ, – ми знайшли людину, колишнього співробітника ЛКП, який погодився дати свідчення про те, що він бачив на власні очі: За час роботи в ЛКП «Лев» я став свідком звірячого знищення собак, в основному умертвіння здійснювалося приглушенням жертв ударом металевого наконечника з подальшим додушенням, або перебиванням металевою палкою шийного хребця зі сторони потилиці. За 2 роки при мені було знищ! ено тисячі собак. Всі ці злочини відбувалися у період керівництва ЛКП «Лев» в. о. директора Романа Гарматія. У дні масових страт він особисто, а іноді в присутності ветеринарного лікаря Юзьківа О.М., давав наказ починати страту. На моїй пам’яті максимальна кількість одночасних страт сягала кількості 82 собаки. Рішення про початок страти приймалося за наявності півтони м’яса живих собак. Уся територія хащів через дорогу від ЛКП «Лев» всіяна такими захороненнями, є такий могильник і на закритій території ЛКП «Лев». За цими свідченням буде подано відповідну заяву про злочин».

О 14.00 знімальна група телеканалу «ЗІК» та інші журналісти у присутності представників органів внутрішніх справ поїхали на ексгумацію трупів тварин, які поховані у масових могильниках на території ЛКП та за межами підприємства.

Коментарі:

Юрій Микитюк
097 221 7593

Андрій Курач
096 756 0004

Наталія Куба
097 445 7626

Корисні посилання:

Сюжет на телеканалі ZIK

http://www.youtube.com/watch?v=qG2zSsmGxnI

Протокол громадського слухання проекту ухвали «Про заходи захисту тварин від жорстокого поводження у м. Львові»

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair