Українська діаспора в Італії пікетувала посольство у Римі. #Євромайдан

Сьогодні 28 листопада, у день початку самміту Східного Партнерства у Вільнюсі, активісти громади українців в Італії, студенти італійських та папських ВУЗів, інтелігенція та патріоти Батьківщини, зібралася під Посольством України у Римі щоб протестувати проти відмови уряду Азарова від євроінтеграці.

Велелюдний мітинг пройшов під гаслами: «Ми хочемо повернутися в Європейську Україну!», «Так Європейському Союзу, ні – Радянському Союзу!».

EuromaidanRome2 EuromaidanRome EuromaidanRome1

Прапори та яскраві плакати зацікавлювали перехожих. Мітинг почався італійською мовою, щоб привернути увагу жителів італійської Столиці до подій в Україні. Адже із політичних мотивів місцеві ЗМІ їх увагою оминають.

Італійські українці закликали Президента, як гаранта Конституції, що зобов’язаний забезпечувати відповідність зовнішньої політики інтересам держави, захищати інтереси українського народу. Та підтримували співвітчизників, які відстоюють право на європейське майбутнє на майданах України.

Слово по черзі брали активісти та лідери громади, закликаючи уряд не відвертатися від раніше обраного про-європейського шляху.

Серед них – студенти, які кілька днів тому, незважаючи на загрозу арешту та штрафних санкцій, проводили неавторизовану акцію протесту під Палацом Президента Італійської Республіки «Путін, руки геть від України!», під час візиту президента Російської Федерації у Рим.

Це – третя маніфестація, що відбулася в Римі за останній тиждень. Попередні проходили в українському серці Рима – на площі перед базилікою св. Софії,  в центрі Столиці, на площі Республіки. А тепер – у місці найближчому до території України – проти українського Посольства.

Мітингуючі сподівалися на увагу зі сторони Посольства, та їх заклики «Посла в народ!» залишилися без відповіді. Щоб прийняти  листи до Президента та Посла України в Італії із 447 підписами українців та італійців, двері дипломатичного представництва відкрив лише охоронець.

Мітинг закінчився обіцянкою небайдужих до долі України, не завершувати протести, і зібратися знову, оперативно реагуючи на події.

А тим часом Євромайдани пройшли і в інших містах Італії: Болонії, Мілані, Кальярі, очікуються в Венеції та Реджо Емілії, тощо.

Маріанна Сороневич,

член організаційного комітету Євромайдан-Італія

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair