Єднаються євромайданівці українських громад світу

29 грудня 2013 року о 20 годині за європейським часом відбулася перша скайп-конференція представників Євромайданів українських громад з різних куточків світу. На зустрічі були присутні і представники Євромайданів України  (Харкова і Львова).
 Порядком денним були поставлені наступні питання:
 1. Розпорошенність інформації про акції Єврмайданів світу (багато віртуальних євромайданів, групи у фейсбуці, окремі сторінки тощо) призводить до плутанини і  втрати інформації про події в країнах проживання українців за кордоном та іноді до її спотворення. Як результат, відсутня координація дій. Як налагодити координацію і зробити світовий євромайданівський рух еффективнішим?
2. Відсутність визначеної ланки зв’язку між Євромайданами українських громад світу і Євромайданами в Україні. Євромайдани самі шукають контакти (Руслана, прес-центри в Україні, окремі особи), але часто залишаються без відповіді . Як централізовано налагодити місток Євромайданів світу з Україною?
3. Незрозуміла для українців за кордоном і позиція різних секторів Євромайдану так само, як неясна позиція Євромайданів окремих міст (Київ, Харків, Львів та інших міст України). Відсутність діалогу між євромайданами. Натомість присутній вияв солідарності, взамін – подяка. Що далі? Чи варто розглядати інші формати діяльності?
4. Різні Євромайдани в українських громадах світу виступають під різними прапорами або без них ( неполітичні з підтримкою громадського сектору, з державною символікою, з прапорами опозиційних партій ( “Свобода”, “Удар”, “Батьківщина”). Якою має бути співпраця між Євромайданами світу у вищеподаному випадку?
 5. Існування багатьох центрів Євромайдану для роботи з закордонними українцями. До кого звертатися? Чи не варто України пропонувати погодитись на одному об’єднаному центрі?
 6. Євромайданівський рух в Україні структурується в об’єднання (зі включенням діючої політичної опозиції або без політиків). Чи повинні євромайданівці світу створити своє (міжнародне) об’єднання у формі Координаційно-Інформаційної Ради для подальшої діяльності? В разі створення окремого об’єднання, яким воно має бути (йдеться про міжнародну діяльнісь об’єднанних Євромайданів світу, їх звертання в міжнародні інституції, робота з політиками, організація акцій, благодійна допомога Євромайдану тощо) в тісній співпраці з українськими об’єднаннями Євромайдамайданів. Вибори оргкомітету зі створення міжнародної організації майданів діаспори. Як зареєструвати таку організацію?
 Скайп-конференція надала слово для поінформування про ситуацію в Україні Володимиру Ханасу, який розповів про Всеукраїнський форум Євромайданів (https://maidan.org.ua/2013/12/rezolyutsiya-vseukrajinska-konferentsiya-evromajdaniv/), підготовка до якої висвітлюється через порталhttps://maidan.org.ua/. Він запросив представників Євромайданів світу взяти участь у конференції у Харкові. Як стати делегатом (спостерігачем) форуму – за посиланням https://maidan.org.ua/2013/12/yak-vzyaty-uchast-u-vseukrajinskomu-forumi-evromajdaniv/). Учасники обговорили також технічні можливості дистанційної участі в конференції.
Далі учасники представили євромайданівські рухи різних країн (Польща, Іспанія, Італія, Німеччина, Канада, Сполучені Штати Америки). Виникла пропозиція від Євромайдану Сіетлу: “Хотілося б мати метод спілкування з людьми з інших міст, бо немає скоординованного форуму. Якщо після нашоі розмови можна зробити хоча б сторінку у фейсбуці – це зробить поширення інформаціі та координування набагато легшим”. Її підтримали інші учасники розмови. Таку групу було створено (https://www.facebook.com/groups/euromaidansworldwide). Погоджено долучити до групи організаторів Євромайданів з тих міст, які ще не були поінформовані про координаційну діяльність групи “Євромайдани світу”. Група бере на себе координацію Євромайданів світу, їх зв’язок з українськими Євромайданами, а також виробляє тактику і стратегію подальших дій євромайданівців в міжнародній спільноті. Ведеться подальше обгооворення зі створення міжнародного об’єднання Євромайданів світу.
Наступна скайп-еконференція призначена на 03.01.14 о 20.00 за європейським часом. Приєднуйтеся щоб поділитися вашими ідеями, а також вступайте у групу на ФБ: https://www.facebook.com/groups/598133653569929/ .
Пропозиції для обговорення і запит на участь в координаційній групі “Євромайдани світу” надсилати на електронну адресу: info@immigrada.de.
Більше інформації про акції з Євромайданів світу можна знайти за посиланням:https://www.facebook.com/pages/Euromaidan-Ukraine-Diaspora/675942262438504
Джерело