Конгресмен, сенатор та Білий Дім засудили українську владу

Американський конгресмен Майк Квіглі засудив використання українським урядом насильства у відповідь на мирні демонстрації у Києві. Про це кореспонденту VIDIA повідомили у прес-службі конгресмена.

«Українська влада повинна поважати права своїх громадян на свободу вираження думок і зборів, що є основоположним принципом демократії», – зауважив Майк Квіглі.

«Застосування насильства, щоб змусити замовкнути мирні голоси, підриває демократичне майбутнє країни, – додав конгресмен. – Сполучені Штати повинні продовжувати підтримувати український народ у його прагненні до економічного зростання і вільної країни».

Конгресмен Майк Квіглі є членом Українського кокусу у Конгресі та активно висловлює підтримку українській громаді США. Раніше він з трибуни Конгресу вшанував жертв Голодомору.

В той же час американський сенатор Джон Маккейн закликав владу України та опозицію дотримувати права громадян й утриматися від ескалації насилля.

«Світ стежить за Україною. Українські лідери повинні поважати права своїх громадян, включаючи право на свободу волевиявлення та свободу зібрань, і повинні утриматися від актів насильства проти мирних демонстрацій. У свою чергу важливо, щоб ті , хто протестує, продовжували це робити в мирному руслі», – цитують Маккейна «РІА Новини».

Сенатор зазначив, що український народ не повинен вибирати між Заходом і Сходом. Вибір «повинен бути зроблений відповідно до інтересів громадян України, а уряд має чути їхній голос і реагувати на їхні законні прагнення».

Крім того, насилля проти журналістів та протестуючих в Україні засудив і Білий дім. Під час брифінгу речник Білого дому Джей Карні, відповідаючи на питання російського журналіста, який припустив, що події в Україні мають ознаки державного перевороту та запитав, чи зацікавлений Білий дім у нових «кольорових» революціях, відповів наступне: «Ми закликаємо українських лідерів поважати право своїх громадян на свободу слова та зібрань. Це є фундаментальним для здорової демократії та поваги до універсальних цінностей, від яких залежать партнерські відносини США з Україною», передає «Голос Америки».

«Ми однозначно не вважаємо мирні протести спробою перевороту. Насилля з боку урядових сил проти учасників мирних демонстрацій в Києві з ранку в суботу є неприйнятним. Хоча ми знаємо, що міліція після цього переважно виявляла стриманість, з’явилося кілька нових повідомлень про те що, журналісти та інші працівники преси стали об’єктами нападів з боку сил спеціального призначення, що викликає стурбованість. Ми закликаємо українських лідерів поважати право своїх громадян на свободу слова та зібрань. Це є фундаментальним для здорової демократії та поваги до універсальних цінностей, від яких залежать партнерські відносини США з Україною».

Раніше з відповідною заявою виступив Держдеп США та українська діаспора в Америці, яка також вимагає запровадження санкцій проти Януковича.

http://vidia.org/2013/17906

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

2 Comments

  1. Янки морального права не мають засуджувати чи ні. Воги сваї майдани розстрілюють без всяких питань і саджають по тюрмах. А скільки крові пролили… , то взагалі б рота не розкривали.

  2. Ще Америка нам не дикутавала. Нехай в себе про права індейців в резерваціях вспам’ятають, та про чорношкірих в гето, про Іран, Ірак, В’єтнам, Афганістан. Самі розберемося. Україна вільна!

Kommentarerne er lukkede.