Церковна громада розплачується за допомогу представникам опозиції

11 січня 2014 р. в трапезній Свято-Дмитрівського храму Української Автокефальної Православної Церкви м. Харкова (Полтавський шлях 44) пройшло пленарне засідання Загальноукраїнського форуму Євромайданів. Парафіяльна громада надала тимчасовий притулок громадському об’єднанню, якому відмовили в приміщеннях усі інші установи Харкова (заява консисторії). Під час реєстрації делеґатів група аґресивних молодиків, озброєних газовими балончиками, вчинила напад на Свято-Дмитрівський храм. Вже після засідання, близько 15.30, у храмі зникло освітлення. Холодногірська РЕС мотивувала це аварією на лінії.

В неділю, 12 січня 2014 р., до Ленінського райвідділу міліції м. Харкова надійшло анонімне телефонне повідомлення про те, що у приміщенні Свято-Дмитрівського храму знаходиться вибуховий пристрій.

Про це повідомлення парафіяльну громаду поінформував заступник начальника слідчого відділу Ленінського району м. Харков майора Багдасаров К.С., який рівно о дванадцятій годині прийшов до храму, щоб евакуювати присутніх там людей. На цей момент вже були викликані відповідні служби, перекритий рух транспорту та пішоходів по Полтавському шляху. Парафіян у храмі не було, бо недільні богослужіння закінчилися ще близько одинадцятої години. Черговій було наказано знаходитися поза приміщенням церкви та чекати прибуття спеціалістів по розмінуванню зі службовими собаками.

Коли приміщення церкви та навколишню територію було ретельно обстежено (територію обстежували з собаками), то ніяких вибухових пристроїв не знайшли. Про це склали відповідний протокол в райвідділі та пообіцяли, що анонімний заявник буде обов’язково знайдений. До райвідділу прибув настоятель Свято-Дмитрівської парафії митр. прот. Віталій Зубак та харківський декан прот. Олег Козуб.

Коли обстеження церкви на наявність вибухівки вже майже закінчувалося, в приміщенні церкви раптом знов вимкнулось світло. Працівники храму зателефонували до Холодногірської РЕС, щоб повідомити про відключення. Вониі почули від диспетчера, що подання електроенергії до церкви припинено за телефонограмою, отриманою 12 сі чня 2014 р. о 12.50 від якогось СМП 753 за підписом Ющенка Сергія Анатолійовича, головного інженера цього СМП 753 (вул. Карла Маркса 21 Харків). Необхідність відключення мотивувалася необхідністю виконувати якісь внутрішні роботи у приміщенні церкви (в неділю, на різдвяні свята!). Світло обіцяли ввімкнути лише тоді, коли від СМП 753 надійде знову повідомлення, що внутрішні роботи закінчено. Диспетчер СМП 753 Кононенко сказала, що вона не надсилала сьогодні телефонограм ані о 12.50, ні будь-коли, а у Сергія Анатолійовича Ющенка сьогодні вихідний день. Робочі телефони С.А. Ющенка: (057) 781 93 92, (057) 714 07 01.СМП 753 займається монтажем і доглядом ліфтів і кондиціонерів. Жодних угод із церковною громадою вона не укладала.

http://uapc.org.ua/tserkovna-hromada-rozplachujetsya-za-dopomohu-predstavnykam-opozytsiji/

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair