В ООН засуджують «закони 16 січня» – РС

Верховний комісар ООН із прав людини Наві Піллей закликає українську владу зупинити вступ у дію нових законів, що запроваджують жорсткі умови для учасників антиурядових виступів.

У письмовій заяві Піллей назвала закони, ухвалені парламентом 16 січня такими, що не відповідають міжнародним стандартам в галузі прав людини.

За словами верховного комісара ООН з прав людини, вона «особливо стурбована тим, що ці закони запроваджують обмеження на свободу висловлення думки і свободу зборів, права на інформацію і права громадянського суспільства вільно працювати».

Крім того, Піллей назвала «дуже тривожними» сутички, що відбуваються в Києві між демонстрантами і правоохоронцями.

Нові закони, які парламент ухвалив минулого тижня, значно збільшують штрафи і запроваджують ув’язнення для українців, яких визнають винними в участі в несанкціонованих акціях протесту.

Сьогодні ці закони вийшли друком. Вони опубліковані в офіційних виданнях «Голос України» й «Урядовий кур’єр», хоча у понеділок увечері опозиціонери намагалися завадити такій публікації. Більшість положень цих законів набудуть чинності з дня, наступного за днем офіційного оприлюднення.

http://www.radiosvoboda.org/content/article/25237221.html

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair