Якщо ДАІшник прийшов додому. Поради від Дорожнього Контролю

Поради від ДК: Якщо ДАІшник прийшов додому

Останніми днями з’явилася низка публікацій про те, що працівники ДАІ ходять по квартирах водіїв, які брали участь в автопробігу на Межигір’я. ДАІшники вимагають від водіїв з’явиться в управління разом зі своєю машиною. Якщо ж водія немає вдома, інспектори передають інформацію рідним. Також 3-го січня відбулась прес-конференція керівництва ДАІ, де було заявлено про права Державтоінспекторів ходити по домівках порушників. Дорожній контроль оприлюднив з цього приводу власні юридичні поради.

За словами юристів ДК, такі дії Державтоінспекції все-таки незаконні. Згідно статті 19 Конституції України “органи державної влади їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України”. Заявляючи про законність своїх дій, керівництво ДАІ насправді не називає конкретну статтю закону, яка дозволяє інспектору ДАІ, в службовий час ходити по квартирах автомобілістів. Закон чітко прописує процедуру виклику особи у разі потреби. Зробити це можна рекомендованим листом повідомленням про запрошення до підрозділу Державтоінспекції МВС.

Варто зазначити, що викликати особу в ДАІ або до суду можна  тільки в рамках вже відкритого адміністративного провадження. Тобто – якщо вже складено адміністративний протокол і розглядається справа по суті. Виклик водія “для складання протоколу” чинним законодавством не передбачено. І в будь-якому разі, за відмову особи ходити в ДАІ або суд – не передбачена ніяка відповідальність – водій сам вирішує – бути присутнім йому на засіданні чи ні.

У зв’язку з цим, “Дорожній контроль” підготував приклад заяви про скоєння кримінального злочину працівником ДАІ за статтею 365 КК України – “перевищення влади або службових повноважень”. У цій заяві “ДК” детально описав юридичну сторону питання. У разі, якщо до вас прийшли додому працівники ДАІ – заповнюйте це заяву, підставляйте свої дані і реєструйте в прокуратурі. Даний документ потрібно реєструвати саме як повідомлення про злочин.




Фото Дорожнього контролю.

Джерело

1 Comment

  1. Корисна інформація: УВАГА! Прохання поширити! Dmitry Bulatov Если к вам пришли или позвонили сотрудники милиции или ГАИ прошу обращаться к юристу-адвокату Анне Литвин по телефонам +380997111699 и +380687217341. Так же вы можете перезвонить на горячую линию координационного центра правовой помощи Майдану по телефону +380442201771. Краткая информация, как себя вести если к вам пришли (или позвонили) сотрудник милиции или ГАИ: 1. Не отвечать ни на какие вопросы. Вы имеете на это законное право согласно 63 статьи Конституции Украины. 2. Требуйте пригласить вас только путем письменного уведомления (повесткой). 3. Получив повестку вы звоните по указанным выше номерам телефонов. Уточнение про повестку. Её должны вручить вам на руки на менее чем за 3 (три) дня до вашего визита в соответствующий орган милиции (например райотдел) или ГАИ (районное или городское управление).

Kommentarerne er lukkede.