Всеукраїнська Рада Церков обговорила з головою ВР Турчиновим ситуацію в державі (ФОТО)

2014.02.25_3_UCCRO_Kyiv_Turchynov_parliament_Ukraine_irs.in.uaКИЇВ – Глави українських Церков і релігійних організацій засудили злочини попередньої влади проти українського народу та провокації, спрямовані на розкол України.Про це члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій заявили під час зустрічі з Головою Верховної Ради, в.о. Президента України Олександром Турчиновим, яка відбулася 25 лютого 2014 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Під час прямої, часом гострої розмови церковні ієрархи і релігійні лідери особливо наголошували на необхідності збереження територіальної цілісності країни, відновлення конституційного ладу, консолідації суспільства, недопущення свавілля й анархії.

Вони закликали керівництво країни зробити все можливе, щоби виразки, які іржею роз’їдали суспільний організм, були видалені, а рани, нанесені українському народові – якнайшвидше уздоровлені. Глави конфесій запевнили, що зі свого боку докладуть для цього усіх можливих зусиль.

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет, голова Всеукраїнського союзу об’єднань євангельських християн-баптистівВ’ячеслав Нестерук, муфтій Духовного управління мусульман України шейх Ахмед Тамім, головний рабин Києва і України Яків Дов Блайх особливо зупинились на відповідальності Церков і релігійних організацій за мир в Україні. Вони наголосили на важливості єдності українського народу незалежно від конфесійних, мовних, регіональних відмінностей, за обережність у вчинках і словах, які в ситуації важкої травми, завданої режимом українському суспільству, можуть призводити до невиправних наслідків.

При цьому голова Всеукраїнського союзу церков християн віри євангельської Михайло Паночко заявив: “Релігійні діячі мають визнати і свою частину провини за те, що відбулося в країні, адже зустрічаючись із Януковичем, не всі з них і не завжди наважувалися говорити йому в очі всю правду”.

Місцеблюститель Київського митрополичого престолу УПЦ митрополит Онуфрій, глава Церкви адвентистів сьомого дняВіктор Алєксєєнко, старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви Леонід Падун підкреслили життєву важливість порозуміння між регіонами країни, недопущення будь-яких дій та заяв, які могли б бути витлумачені як неповага одних українців до інших.

Єпископ-помічник київської архієпархії УГКЦ Йосиф та єпископ Української Лютеранської Церкви В’ячеслав Горпінчукговорили про необхідність гідного вшанування полеглих героїв Майдану, а також державної допомоги пораненим і постраждалим, в тому числі задля їх лікування за кордоном.

Всі виступаючі наголошували, що загиблі під час протестів люди своїм життям і кров’ю вибороли для України шанс для фундаментальних реформ, який ніхто не вправі змарнувати.

У заключному слові Олександр Турчинов відверто розповів членам Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій про масштаби тих викликів, “які кинуті сьогодні Українській державі і кожному українцеві”. Він подякував релігійним діячам за беззастережну готовність відповідати на ці виклики разом із новою владою.

В.о. Президента України підкреслив, що кровопролиття, кричуща корупція та звірства поваленого режиму були результатом бездуховності, тому “відродження духовності неодмінно стане відродженням України”.

Довідка ІРС. Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій є міжконфесійним консультативно-дорадчим органом, утвореним у 1996 році. До її складу входять 18 конфесій, що представляють понад 95 % релігійної мережі та всі основні конфесії України: православного, греко-католицького, римо-католицького та протестантського (євангельського) віросповідних напрямків християнства, а також основних віросповідань ісламу та іудаїзму.

1 Comment

Kommentarerne er lukkede.