У Польщі розпочав діяльність Громадянський Комітет Солідарності з Україною

Зважаючи на те, що: на Майдані в Києві та на інших «майданах» по всій Україні українські громадяни упродовж двох місяців відстоюють демократичні зміни у своїй країні,
засновуючись на традиції Громадських Комітетів, які функціонували в Польщі в гарячі місяці 1989 року, які постали як спонтанна загальнопольська ініціатива і в яких люди різних політичних поглядів та різної національності співпрацювали задля будівництва незалежної та самостійної Польщі і підтримки демократичних змін, а також, щоб надавати допомогу особам та організаціям, які були репресовані через свої політичні переконання,
громадяни Польщі та України, переконані, що саме громадяни України є господарями в своїй країні і мають беззаперечне право спільно вирішувати її долю, організували Громадський Комітет Солідарності з Україною.

Комітет не є представником і не підтримує жодної політичної сили в Польщі чи в Україні. Він об’єднує людей, які в 70-80-их роках минулого століття були в Польщі активними членами антикомуністичної опозиції та руху «Солідарності» 1980-81 років, як наприклад: Збіґнєв Буяк, Хенрик Вуєц, Збіґнєв Ромашевський, Боґдан Ліс, Владислав Фрасинюк, Лєшек Мочульський, Чеслав Бєлєцький, та громадян України, які працюють у Польщі, українською громадою з Польщі, а також осіб, які давно були заанґажовані в справи, пов’язані з Україною.

Діяльність Комітету базується на громадській праці його членів та співпрацівників. Комітет не ставить собі за мету отримання статусу юридичної особи чи набуття майна. Для досягнення своїх цілей Комітет співпрацює з громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування, підприємцями та державною адміністрацією. Творячи підґрунтя для співпраці на користь демократичної України, він не конкурує з іншими, вже існуючими, організаціями.

Мета Комітету:
• Мобілізація громадської думки на користь солідарності з Україною в Польщі та за кордоном.
• Збір коштів для Фундації Солідарності з Україною, перш за все для підтримки та поширення різних ініціатив неурядових організацій у цій галузі.
• Підтримка ініціатив у справі матеріальної та речової підтримки громадян України, які її потребують, а також організацій та ініціатив, заанґажованих у боротьбу за демократичні зміни в Україні.
• Допомога репресованим.
• Мобілізація співпраці між регіонами в Польщі та в Україні, а конкретно – співпраця місцевих органів самоврядування на різних рівнях.
• Інформування польських ЗМІ та суспільства про ситуацію в Україні.

Приготувала: інформаційна секція Громадського Комітету Солідарності з Україною.

http://www.solidarnosczukraina.pl

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair