ЗАЯВА Громадського Руху «Ми – європейці» Про європейський шлях виходу України з кризи

1537675_10151904171688148_1152222405_o-e1392293573151Протягом останнього часу в Україні суттєво погіршилась економічна ситуація, що є прямим наслідком відмови від підписання угоди про асоціацію з ЄС та припинення реформ, спрямованих на забезпечення європейського шляху розвитку країни.

У зв’язку з цим, Громадський рух «Ми– європейці» заявляє, що євроінтеграція України є цивілізаційним вибором, який підтримується більшістю громадян України. Відмова від нього сприймається громадянами як зрада власних інтересів та викликає кризу довіри суспільства до влади. Незворотність євроінтеграційного курсу України згідно волі її народу залишається першоосновою внутрішньої та зовнішньої політики.

Громадський рух «Ми– європейці» наголошує, що вихід із суспільно-політичної кризи може бути забезпечений лише за рахунок такого політичного рішення, яке гарантувало би безсумнівність повернення на шлях євроінтеграції, підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також унеможливлення зриву цього процесу під тиском третіх сторін. Таке політичне рішення повинно передбачати присутність у владі політичних сил, які не зганьбили себе зрадою євроінтеграційного курсу України, а також наявності у них достатніх важелів впливу на ключові питання внутрішньої та зовнішньої політики України, зокрема, в частині захисту демократичних прав та свобод українських громадян.

Громадський рух «Ми– європейці» закликає всі політичні сили нарешті прикласти максимум зусиль до пошуку порозуміння та до вирішення всіх питань конфлікту в найкоротші терміни. Громадський рух «Ми– європейці» застерігає, що невирішення нагального конфлікту може привести до нової конфронтації і протистояння, які поставлять під загрозу життя і здоров’я багатьох людей, а також негативно позначаться на іміджі України як демократичної держави. Життя людини є пріорітетом для всіх країн Європи як першоджерело держави, і ми поділяємо це бачення як основу функціонування України.

Виходячи з цього, Громадський рух «Ми – європейці» вітає зусилля політичних сил щодо пошуку відповідного політичного рішення, зокрема, можливого повернення до конституції 2004 року, формування нової більшості у Верховній раді України та створення нею уряду народної довіри або технічного уряду, здатного до проведення ефективної економічної політики.  Громадський рух «Ми – європейці» також закликає політичні сили не імітувати політичні перемовини,  а реально робити кроки назустріч один одному, у найкоротший термін скласти та оприлюднити план дій і конкретно по пунктах і датах виконувати його.

Громадський рух «Ми – європейці» наголошує на зрілості українського суспільства, його здатності відрізняти відповідальних та послідовних політиків, а також давати їм відповідну оцінку та всебічну підтримку.

В той же час, Громадський рух «Ми – європейці» закликає державних посадовців проявити мудрість та політичну відповідальність, а також унеможливити будь-які зловживання з метою здійснення тиску або насилля над своїми опонентами в умовах, коли українське суспільство вже в повній мірі довело свою здатність до самоорганізації та спротиву непродуманим, волюнтаристським, авторитарним та непопулярним політичним рішенням. Громадський рух «Ми –європейці» окремо наголошує, що сила влади визначається в першу чергу рівнем суспільної довіри до неї, тоді як ігнорування цього принципу може мати для неї згубні наслідки.

Громадський рух «Ми – європейці» висловлює переконаність в тому, що за будь-яких обставин та розвитку подій український народ  і надалі продовжуватиме будувати Європу в Україні, розвивати всебічну співпрацю з ЄС, приймати активну участь в європейських проектах та розвитку Європи, підтримувати ініціативи, які спрямовані на розвиток співпраці між Україною та ЄС, а також на євроінтеграцію України.

Громадський рух «Ми – європейці», 13 лютого 2014 року

http://ukraine-europe.eu/

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair