Євромайдан в Парижі 2 березня

Останні події в Україні, серед яких відсторонення Верховною Радою від влади Віктора Януковича 22 лютого, а також проведення мітингу в Криму 26 лютого супротивниками і прихильниками нового політичного ладу в країні, спонукають українську діаспору в усьому світі, зокрема в Парижі, до подальших дій. Учасники паризького євромайдану провели черговий мітинг у складі 200 осіб у неділю, 23 лютого, біля центру Жоржа Помпіду, на площі Ігоря Стравінського. Окрім спомину загиблих в Києві євромайданівців, були також зачитані імена загиблих під час сутичок бійців «Беркуту».

Їх фото були викладені на українському прапорі. Цим символічним жестом активісти підкреслили необхідність припинити насилля. Євген Чолій, президент Світового Конгресу Українців, закликав до примирення і єдності в країні. В ході мітингу була зібрана матеріальна допомога жертвам та учасникам київського Майдану в розмірі 4 900 євро.

Метою недільної маніфестації 2 березня була чергова підтримка Євромайдану . Протести в Криму ще раз спонукали активістів показати, що Україна є вільною, незалежною та неподільною. Це зазначила в своєму виступі Ірина Листопад, організатор і активіст групи «Євромайдан Париж», заснованої 12 грудня 2014.

Мітинг в складі 300 осіб, що тривав близько двох годин, розпочався процесією, що відправилася із скверу Тараса Шевченка, розташованого біля церкви Святого Володимира, на бульварі Сен-Жермен. Хода пройшла бульваром Сен-Мішель і завершилася біля Пантеону виступами активістів і обговоренням планів на майбутнє і зачитуванням звіту про діяльність колективу Євромайдан Париж. В ході мітингу був зачитаний лист депутата Європарламенту Софії Аконі, що закликала до територіальної цілісності країни. Активісти наполягали на тому, що Крим в 1954 був подарований Україні, закликаючи російські війська звільнити півострів. Їх заклик підтримали і росіяни з Москви і Новосибірська, на чию думку втручання Володимира Путіна в українські справи є передвісником Третьої Світової війни.

Адже Європу відділяють від України тільки три танкові переходи. Активісти закликали до рішучих дій, розробивши петицію до Франсуа Олланда, підписану всіма учасниками мітингу.

Вони вимагають рішучої підтримки Європи і Америки задля збереження громадянського миру в країні. Їх підтримали також поляки і грузини, що закликали уникнути розподілу України, як в 1939 за пактом Молотова-Рібентропа. Майдан, що зібрався біля Пантеону, згадав героїв загиблої сотні, зокрема, Ігоря Костенка. Принциповими вимогами маніфестантів залишаються замороження коштів українських плітиків у європейських банках з Партії Регіонів, а також люстрація потенційних депутатів.

Присутні на площі заспівали гімн партизанів французького Спротиву, складений в 1942 українкою Анною Бутурлинською-Марлі.

Мітинг завершився традиційним співом українського гімну.

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair