Ali Tatar-zade: Як Китай ділитиме РФ

а сьогодні я розкажу, як саме китайці хочуть поділити колишню РСФСР. Для початку ми трохи заглубимось в особливості національної політики в КНР. Попри те, що ханьці (власне, китайці) становлять там переважаючу більшість – понад 90% – вони вкрай бережно, чи, я б краще сказав, рачительно ставляться до різноманітних народів, які разом складають менше 10%. Хоча ви беріть до уваги китайські маштаби і швидко погодитесь, що 10% Китаю це теж дуже велика купа народу.
Так от, близько 50 народів в Китаї мають титульний статус. Це означає, що в залежності від кількості, щільності та компактності, кожному з них надається автономний регіон (1 рівень), автономна округа (2 рівень), автономний повіт (3 рівень), національна волость (4 рівень) або національне село, селище, район міста (5 рівень).
В ціх автономіях, що бувають від величезних теренами до карликових, все населення – а не тільки титульне – вивчає з дитинства крім китайської ще й титульну мову. Це важливий аспект. Також це робоча мова для місцевої адміністрації, теж паралельно з державною мовою. Часто густо буває так, що приміром національна деревня народу А знаходиться в волості народу Б, у повіті народу В, в окрузі народу Г в регіоні народу Д. На практиці це означає, що населення штудує 3-4 мови (і, скажу вам, нічо, не закольобується! бо чим ти грамотніший, тим краща в тебе кар’єра).
А тепер слідкуємо за ловкими руками. Третина народів КНР – це дзеркальне відображення народів, які мешкають або мешкали в РСФСР. Їх умовно можна поділити на три типи: 1) китайська частина “російської” нацменшини (напр., якути, евени, татари). 2) китайські побратими – тобто, дуже-дуже братьский етнос чи субетнос російського еквівалента (приміром, китайські киргизи – це колишні єнісейські хакаси), 3) “тіні незабутих предків”, тобто народи, які в РФ вважаються давно зниклими, а в КНР очєнь даже нєт (напр., даури, маньчжури).
Всі ці народи розцінються як біженці, що вдячно скористались з доброти Піднебесної та розселились на її землях. Звісно, тимчасово, хоч ця тимчасовість і розтягується на довгі покоління. До свого повернення на історичні землі. Колись. Як тільки. Так одразу. У школах вони вивчають не тільки свою чудову нову батьківщину, але і батьківщину історичну – як правило, значно більшу площиною. Легенди і пророцтва про повернення, про вигнання, про помсту, відкладену онукам онуків.
Климат у всіх сенсах в Китаї такий, що національні біженці сильно розмножуються, у порівнянні з російським задзеркаллям. По-перше, тому що в Росії їх посиленно депортували, асимілювали а то й тупо нищили. По-друге, тому що всі напівкровки, чвертькровки і далі до скільки сягає аріфметика, не цураються свого походження, а плекають його. І це – не кажучи про ханьців, які просто народились і живуть поруч з титульною меншиною.
Це призводить до таких парадоксів, що приміром евенків в Китаї вдесятеро більше, ніж в Евенкійському окрузі РСФСР (до речі, скасованому Путіним, що не проминуло уваги китайсько-евенкьских патріотів), єнісейських хакасів – 2,5 разів більше ніж в Хакасії, бурят-монголів – вп’ятеро більше, ніж разом калмиків, бурятів та тувинців Росії, на чиї землі вони претендують як на історичну батьківщину.
Слід окремо сказати, що в КНР існують і автономії для руських. Здавалося б, це усього 15 тисяч і що вони зроблять тій РФ (тим більш, обличчям вони схожі на китайців а не росіянців). Проте, одразу множте це на 5, бо стільки там ще ханьців, які з дитинства вивчають російську як другу рідну (чому – див. вище).
Думаю, ви вже зрозуміли як планується обставити повернення. Це ні в якому разі не буде анексія і поглинання руських земель китайцями. Ви шо! Це відновлення історичної справедливості щодо маленьких, пригноблених народів, чиї права в колишній РСФСР важко пригнічуються. Це просто “возвращєніє в родную гавань”, як кажуть в Севастополі. І нічого, що в багатьох возвращенців будуть явно виражені китайські зовнішні риси: вони в душі – евенки, руські, татари, і хто там ще. І нічого, що евенки можуть колись справді об’евенчитись та перестати дякувати КНР: вони усі в душі – члени великої родини китайського народу, так виховані протягом поколінь і так виховуватимуть онуків.
Ні хао і надобраніч, панство.

Джерело

1 Comment

Kommentarerne er lukkede.