МОН вперше визнало, що незаконний примус в навчально-виховальному процесі є.

При здійсненні всеукраїнського моніторингу дотримання конституційних прав і свобод Інформаційним центром “Майдан Моніторинг”  отримав непоодинокі повідомлення про те, що керівництво багатьох середніх навчальних закладів вчиняє щодо батьків учнів неправовий примус.

За результатами аналізу цих повідомлень, Олександр Северин, к.ю.н., правовий радник ІЦ “Майдан Моніторинг”, звернувся до МОН з наступним зверненням:

Міністру освіти і науки України

п.Сергію Квіту

01135, Київ, пр-т Перемоги, 10

 

На підставі ст.40 Конституції України, Закону України “Про звернення громадян”

 

Шановний пане Міністре,

У ході всеукраїнського моніторингу дотримання конституційних прав і свобод, здійснюваного Інформаційним центром “Майдан Моніторинг” за підтримки European Commission, European Endowment for Democracy та Міжнародного фонду “Відродження” ми отримали непоодинокі повідомлення про те, що керівництво багатьох середніх навчальних закладів вимагає від батьків учнів обов’язкової наявности на 1-ше вересня (“День знань”) певної форми, вишиванок тощо.

У зв’язку з цим прошу Вас звернути увагу на наступне:

 

  1. За складної поточної політичної та економічної ситуації в Україні, під час де-факто неоголошеної війни проти України вимоги певної обов’язкової “екіпіровки” учнів лягає на батьків додатковим тягарем. Особливо обтяжливим цей тягар стає для родин вимушених переселенців, для тих, кому доводиться споряджати своїх рідних до війська тощо.
  2. Відповідно до частини першої ст.19 Конституції України “ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством“. При цьому згідно з п.1 частини першої ст.92 Конституції України права і свободи людини і громадянина, основні обов’язки громадянина визначаються виключно законами України.

Таким чином, адресовані батькам учнів вимоги чи то “наполегливі пропозиції” обов’язкової наявности у дітей певної учнівської форми одягу, вишиванок тощо (рівно як інші вимоги та “пропозиції”, які не грунтуються на прямих нормах законодавчих актів) є неправомірними і мають розглядатися як порушення встановленої частиною першою ст.19 Конституції України заборони на позаправовий примус.

 

Враховуючи викладене, вношу Вам та очолюваному Вами Міністерству невідкладно офіційно і публічно вказати територіальним управлінням освіти на неприпустимість і незаконність подібних вимог. Зважаючи на терміновість питання, відповідно до частини другої ст.20 Закону України “Про звернення громадян”, прошу скоротити термін розгляду цього звернення.

 

Заздалегідь дякую Вам за увагу до цього звернення, конструктивну поставу до пропозиції та належну відповідь, яку прошу надіслати у письмовому вигляді відповідно до закону на наведену поштову адресу. Вашу реакцію на це звернення буде широко висвітлено.

 

З повагою

 

Олександр Северин, к.ю.н.,
правовий радник ІЦ “Майдан Моніторинг”,
кореспондент інформаційного бюлетеня Харківської правозахисної групи “Права людини”

 

 

Сьогодні, ми отримали на це звернення таку відповідь:

Міносвіти-19

 

Отже, ми бачимо, що МОН, хоч і без ентузіазму, але визнало те, про що вже десятки років кажуть батьки школярів. Сподіваємось, що керівництво МОН надалі буде реально протидіяти неправовому примусу в навчально-виховальному процесі. Також ми сподіваємось, батьки школярів, батьки вихованців дитсадків позбудуться страху і стануть до активної оборони своїх прав.

 

* * *

Всеукраїнський моніторинг дотримання конституційних прав і свобод Інформаційний центр “Майдан Моніторинг” здійснює за підтримки European Commission, European Endowment for Democracy та Міжнародного фонду “Відродження”.