Ved Skovoroda-bålet

Natten til den 7. maj 2022 ramte en russisk raket det nationale litterære mindemuseum for den ukrainske filosof og digter Hryhoriy Skovoroda.

 

– Det skete omkring klokken 23, – fortæller direktøren for museet Natalia Mitsai. – I stilheden kom der pludselig en høj eksplosion – indtil låsen på døren sprang. Vi løb ud i gården og så, at museet brændte.

 

Det er svært for Natalia Ivanovna at give dette første interview til journalister. Hun har været direktør for museet i 18 år – hun lagde hjerte og sjæl i det, som man siger. Natalia Ivanivnas søn, som vogtede museet den aften, blev også såret.

 

Som om de følte sig utilfredse, blev nogle af udstillingerne taget ud af museets personale dagen før, og hvad de ikke kunne, brændte ned i Kovalivsky-godsejernes tidligere ejendom – et monument fra det attende århundrede. Efter at raketten ramte taget, hvilket resulterede i en brand i museets centrale sal, ved et mirakel overlevede den hvid statue af filosoffen – kun lidt brændt. Rester af en eg over Pan-Ivanivsky-dammen (tidligere navn på Skovorodynivka) har overlevet, en grav med inskriptionen ”Fred fangede mig, men fangede ikke”.

 

– De, det vil sige russerne, ville såre os, – siger direktøren, – og denne smerte i mit hjerte og hjerterne hos dem, der respekterede Grigory Savich, er uudholdelig.

 

Museet har netop afsluttet restaureringsarbejdet, og han var ved at forberede filosoffens tre hundrede års jubilæum, som falder den 3. december.

 

Hryhoriy Savych tilbragte de sidste fire år af sit liv i Kovalivskys’ ejendom. Denne familie i Slobozhanshchyna var kendt som en af ​​de fremtrædende kosakfamilier – Fru Kovalivsky var centurioner i Slobozhansky Derkachi, Vilshany, Zolochiv. I 1732 er landsbyen Pan-Ivanivka nævnt i den russiske folketælling – den tilhørte ifølge datidens dokumenter Ivan og Yakiv Kovalivsky, som ejede den. Sandsynligvis på vegne af Mr. Ivan og tager navnet på bosættelsen. Hryhoriy Savych blev ven med Ivan Kovalivskys søn Andriy og besøgte landsbyen mere end én gang.

 

”Jeg har fuldstændig fred for min klostervæsen, bedre end Burluk,” forklarede filosoffen sit engagement i denne ejendom i et af sine breve. – Hans land er op ad bakke. Skove, haver, bakker, kilder er forbundet i netværk. Dette er stedet, hvor jeg blev født i nærheden af ​​Luben.”

 

Her boede Hryhoriy Savych i et lille værelse, sov på en seng, der har overlevet den dag i dag. Men om han overlevede branden er uvist. Legenden fortæller, at filosoffen i sit sidste øjeblik forlod huset, hvor hans venner og hans ven, ejeren af ​​godset, samledes… Han gik til egetræet, hvor han elskede at tænke og skrive, lagde sig ned… Og døde. Nu er denne evighed blevet forstyrret.

– Hvordan kunne de gøre det, – ukrainere udtrykker deres uhelbredelige smerte, idet de kommenterer mine rapporter fra branden.

 

Og det kunne de. Det har de altid gjort… Så snart de erobrede nogens land, var det første, de ødelagde, symbolerne på den nationale ånd. Det seneste eksempel er skiltene ved Mariupol, som de straks udskiftede med russiske. De fanger ikke barken, mens vores varulve, vat og pseudo-intelligentsia råber: ”Det er ikke tid!” De havde altid tid. Hvor mange snesevis af cirkulærer udsendte moskovitterne om forbuddet mod det ukrainske sprog og bøger? Ha? Allerede før vi kastede deres åg på Pereyaslav? Og lad os så huske den brændte Baturyn, den daværende europæiske hovedstad, forbuddet mod Peter I at trykke på ukrainsk, fjernelsen af ​​førsteudgaver fra ukrainske klostre efter hans ordre, aktiviteterne af Catherine II, som Taras Shevchenko skrev – ”har gennemført vores Ukraine” – til at omskrive kronikker, forfalske historien til fordel for Moscovy… Med Nechos-Potemkin gik hun langs Dnipro og tændte Frelseren af ​​Mezhyhirya – det gamle kosak, Zaporozhianske kloster, hvor værdifulde bøger blev opbevaret.

 

De er godt klar over, at symboler styrer verden. Derfor er Pushkin-gade i Kharkiv central, og ved siden af ​​Pushkinskyi-nedstigning… Og Lermantivska-gade og mange gader opkaldt efter andre kejserlige forfattere, der ikke har noget med Kharkov at gøre. Pushkin har stadig. En dag, da han kørte sydpå gennem byen, hånede han sit nyetablerede universitet. ”Kharkivs universitet er ikke Kursk-restauranten værd,” skrev han i sin dagbog.

 

Forresten blev den nuværende Pushkin-gade indtil 1899 kaldt Tysk-gade. Det blev omdøbt til Pushkin-gade til 100-årsdagen for digterens fødsel med al den kejserlige aplomb. Og monumentet blev rejst, som på midler indsamlet af borgere… Det vil sige en gang: ”Rør dig ikke, folket ville stadig have det!” I 1904 forsøgte medlemmer af det revolutionære ukrainske parti (RUP) at nedrive Pushkins buste, men sprængstofferne var ikke nok.

 

Med hensyn til Skovoroda, byen hvor han boede, underviste han, som han elskede meget – han kaldte det ”Guds syvende øje”, nåede kun at navngive en lille gade i den private sektors slumkvarterer. Huset nær Ivano-Bogoslovsky-kirken, hvor han boede, blev revet ned i halvfjerdserne, og godset i Babaji er ved at bryde sammen for vores øjne.

 

Boghus Vivat kræver at omdøbe Pushkinska-gade i Kharkiv til Hryhoriy Skovoroda-gade, og den allerede eksisterende lille Skovoroda-gade til Hryhoriy Skovoroda-bane. Til trehundredeårsdagen ville det være en god gave til Hryhoriy Savych.

 

Når vores idioter rejser vold, som ikke kan røres af Pushkin-familien (på grund af stor russisk kultur), ser jeg Butja, Mariupol, Izium, besatte landsbyer og bosættelser omkring Kharkiv, hvor snesevis af voldtaget ukrainske kvinder, Husarivka nær Balaklia, hvor folk blev brændt levende i kældrene… Det var, der bragte den ”store kultur” op – den kejserlige bevidsthed, som er grundlaget for kultiveringen af ​​mordere og voldtægtsmænd.

 

Jeg kan huske, hvordan de, efter at have erobret Donetsk, rev blå og gule flag ned og flåede deres maver op for det ukrainske ord. Det første, de gjorde, var at omdøbe Vasyl Stus Universitetet i Donetsk og offentligt demonstrere, hvordan de river en mindeplade på institutionens vægge ned… Hvis du skal overbevises om noget andet, så følg det russiske skib.

 

Leonid Logvynenko

(læs om forfatteren i den ukrainske Wikipedia)

 

Foto af forfatteren

 

HVORDAN HJÆLPER MAN OS?

Du kan hjælpe os ved at overføre penge til PayPal for bestyrelsesformanden nataliyazubar@maidanua.org eller til organisationens konto, her er det skrevet i detaljer som https://maidan.org.ua/supportmmic/